Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας

Τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας
Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» και η Βόρεια Κορέα δεσμεύεται ως προς την αρχή «της πλήρους αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου» στο κοινό κείμενο που υπέγραψαν οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν στη Σιγκαπούρη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά, τα τέσσερα σημεία-κλειδιά της συμφωνίας είναι τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (B. Kορέα) δεσμεύονται να καθιερώσουν νέες σχέσεις μεταξύ τους, με κεντρικό γνώμονα την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ενός διαρκούς και σταθερού ειρηνευτικού καθεστώτος στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναβεβαιώνοντας τη δήλωση της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔΚ δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.Ο Κιμ επανέλαβε τη δέσμευσή του για πλήρη αποπυρηνικοποίηση

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», σύμφωνα με το κοινό κείμενο το οποίο υπεγράφη σήμερα στη Σιγκαπούρη από τον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής.

Στο κείμενο δεν γίνεται αναφορά στην απαίτηση της αμερικανικής πλευράς για «πλήρη, επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση», φόρμουλα που σημαίνει την εγκατάλειψη των πυρηνικών όπλων και την αποδοχή επιθεωρήσεων, αλλά επαναλαμβάνεται μία παλαιότερη, πιο αόριστου χαρακτήρα, δέσμευση, σύμφωνα με τη φωτογραφία του κειμένου που έχει στη διάθεσή του το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο).

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγγυηθούν την ασφάλεια της Βόρειας Κορέας, αναφέρεται στο εν λόγω κείμενο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύθηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας» στη Βόρεια Κορέα, προστίθεται.

Ολόκληρο το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος

Παρατίθεται παρακάτω το κοινό ανακοινωθέν του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας κατά τη συνάντηση κορυφής της Σιγκαπούρης:

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας είχαν μία πρώτη, ιστορική συνάντηση κορυφής στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.

Ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν προχώρησαν σε μία συνολική, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τα θέματα που άπτονται της εγκαθίδρυσης νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και της οικοδόμησης ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο. Ο πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη ΛΔ της Κορέας και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν επανέλαβε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευση για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

Πεπεισμένοι ότι η εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη ΛΔ της Κορέας θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο, και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, οι πρόεδροι Τραμπ και Κιμ Γιονγκ-Ουν δηλώνουν τα εξής:

1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται στην εγκαθίδρυση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.

2. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.

3. Επαναδιατυπώνοντας τη Δήλωση της Πανμουντζόν, της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔ της Κορέας δεσμεύεται να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.

4. Οι ΗΠΑ και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, συμπεριλαμβανομένου του επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ταυτοποιηθεί.

Έχοντας αναγνωρίσει ότι η συνάντηση κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας - της πρώτης στην ιστορία- υπήρξε ένα καθοριστικό γεγονός μεγάλης σημασίας και ξεπερνώντας δεκαετίες εντάσεων και εχθρότητας ανάμεσα στις δύο χώρες και για την έναρξη ενός νέου μέλλοντος, ο πρόεδρος Τραμπ και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις αυτού του κοινού ανακοινωθέντος πλήρως και ταχέως. Οι Ηνωμένες πολιτείες και η ΛΔ της Κορέας δεσμεύονται να έχουν επακόλουθες διαπραγματεύσεις υπό τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΛΔ της Κορέας στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία για την εφαρμογή των αποτελεσμάτων της συνάντησης κορυφής ΗΠΑ-ΛΔ της Κορέας.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο πρόεδρος Κιμ Γιονγκ-Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη ΛΔ της Κορέας και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και τον κόσμο.
H συνέντευξη Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ

«Η Βόρεια Κορέα έχει την προοπτική να γίνει ένα υπέροχο μέρος» είπε στην έναρξη της ομιλίας του ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ευχαρίστησε τη Σιγκαπούρη που φιλοξένησε τη σύνοδο Κορυφής μεταξύ του ιδίου και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Εν συνεχεία ευχαρίστησε τον ίδιο τον Βορειοκορεάτη ηγέτη για το «θαρραλέο βήμα» που έκανε για τον λαό του. Η συνάντηση ήταν «ειλικρινής, άμεση και παραγωγική» είπε ο Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου ενώπιον δημοσιογράφων.

«Οι αντίπαλοι μπορούν να γίνουν φίλοι» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στόχων που μπορεί να πετύχει η Β. Κορέα, όταν αποφασίζει να παραιτηθεί από τα πυρηνικά όπλα και να «αγκαλιάσει» το εμπόριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε ότι ο Κιμ εξέφρασε την «ακλόνητη δέσμευσή του» για αποπυρηνικοποίηση.

Είπε ακόμη ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο Κιμ δεσμεύτηκε να καταστρέψει το πεδίο μαζικών δοκιμών των πυραυλικών μηχανών. Προκειμένου να εξασφαλιστούν τα εχέγγυα για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ο Ντόναλντ Τραμπ διευκρίνισε ότι θα συσταθούν επιτροπές Κορεατών αλλά και διεθνών παρατηρητών.

«Ο Κιμ είχε τη μοναδική ευκαιρία να τον θυμούνται ως τον ηγέτη που οδήγησε τον λαό του σε μια νέα εποχή ευημερίας» πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σχετικά με την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη Ν. Κορέα, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι οι δυνάμεις θα παραμείνουν στην περιοχή στο πλαίσιο των εγγυήσεων που θα παράσχει η Β. Κορέα.
Τόνισε, ωστόσο, πως θα σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σεούλ, ασκήσεις για τις οποίες η Πιονγιάνγκ έχει εκφράσει επανειλημμένως την ενόχλησή της.

«Λόγω της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα γλυτώσουν από πολλές δαπάνες» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Τα πολεμικά παιχνίδια κοστίζουν πολύ και οι ΗΠΑ πληρώνουν για την πλειονότητα αυτών. Τα αεροπλάνα μας πρέπει να πετάξουν για 6,5 ώρες από τη νήσο Guam... Ξέρω πολλά για τα αεροπλάνα και είναι πολύ ακριβά» είπε μεταξύ άλλων ο Τραμπ.

Σχετικά με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί κατά της Β. Κορέας ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι θα παραμείνουν σε ισχύ «μέχρι να βεβαιωθούμε ότι τα πυρηνικά δεν αποτελούν πλέον ανασταλτικό παράγοντα».

Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι επί τάπητος τέθηκε εκτενώς προς συζήτηση το
ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Το συζητήσαμε εκτενώς αυτό το θέμα. Θα κάνουμε κάτι για αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί κάποια στιγμή την Πιονγιάνγκ «στον κατάλληλο χρόνο», ενώ αποκάλυψε πως θα καλέσει τον Κιμ στον Λευκό Οίκο, επίσης «στον κατάλληλο χρόνο».

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018, 12:51