Επιμέλεια: Αδάμ Αλεξόπουλος

Για σήμερα Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. Μια συνάντηση που γίνεται λίγες ώρες μετά την οπισθοχώρηση με ανταλλάγματα αναφορικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ψίθυροι αναφέρουν ότι το τηλεφώνημα που έγινε για τον προγραμματισμό του τετ-α-τετ Μπάιντεν-Ερντογάν ήταν καθοριστικό για αυτή τη μεταστροφή, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος. Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος και οι συνεργάτες του γνώριζαν πως, αν τραβήξει το σχοινί, θα ήταν το κόκκινο πανί για τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Συμμαχίας.

Την είδηση έκανε πρώτος γνωστή ο Φινλανδός Πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο, που ανακοίνωσε ότι η Τουρκία συμφώνησε να στηρίξει την ένταξη της χώρας του και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με τον Φινλανδό Πρόεδρο, η πρόοδος αυτή επιτεύχθηκε αφού οι τρεις χώρες υπέγραψαν ένα κοινό μνημόνιο συνεργασίας με το οποίο δεσμεύονται να στηρίξουν η μία την άλλη «απέναντι σε απειλές για την ασφάλειά τους», συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τι περιλαμβάνει το μνημόνιο συνεργασίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Φινλανδία και η Σουηδία συμφώνησαν με την Τουρκία να μην επιβάλουν εμπάργκο στην τουρκική αμυντική βιομηχανία, να εντείνουν τη συνεργασία και παράλληλα να κάνουν πρόοδο για την έκδοση «τρομοκρατών» και την «αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας εναντίον της Τουρκίας».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες των τριών χωρών δεσμεύθηκαν να θεσμοθετήσουν έναν μόνιμο κοινό μηχανισμό που θα περιλαμβάνει τη νομοθεσία, την ανταλλαγή πληροφοριών και τους αξιωματούχους ασφαλείας για την υλοποίηση του μνημονίου.

Οι δύο προς ένταξη χώρες στο ΝΑΤΟ δεσμεύτηκαν, ακόμα, ότι δεν θα παράσχουν υποστήριξη στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG ή στο πολιτικό παρακλάδι της PYD ή σε παραρτήματα του ΡΚΚ ή στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, ενώ θα αποκλείσουν κάθε οικονομική δραστηριότητα και δραστηριότητα στρατολόγησης του ΡΚΚ και όλων των υπόλοιπων «τρομοκρατικών οργανώσεων».

Δείτε το μνημόνιο πατώντας ΕΔΩ

Στόλτενμπεργκ: Έχουμε συμφωνία

Από τη δική του πλευρά, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε με δηλώσεις του την επίτευξη συμφωνίας με την Τουρκία προκειμένου να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν κοινό έδαφος και να επιλύουν τις διαφορές τους. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ θα προσκαλέσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν», ανέφερε σχετικά ο Στόλτενμπεργκ και μιλώντας στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους πρόσθεσε: «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία».

Ικανοποιημένη η Ελλάδα

Την ικανοποίησή της εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας. 

Την ίδια ώρα, στο Μαξίμου εύχονται να υπάρξει αλλαγή και στη στάση που κρατά σύσσωμη η τουρκική πολιτική σκηνή απέναντι στην Ελλάδα με εμπρηστικές δηλώσεις, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, αλλά και τους «δράκους» που βλέπουν για την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών. 

Τι περιμένουμε από τη συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν

Μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ των τριών χωρών, οι δύο Πρόεδροι αναμένεται να συζητήσουν για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη Ρωσία και στον πόλεμο -που ξεπέρασε τις 120 ημέρες- στην Ουκρανία, αλλά και για την επιχειρηματολογία που έχει αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα και την κλιμάκωση της έντασης απέναντι στην Ελλάδα.

Διπλωματικές πηγές περιγράφουν ότι ο Ερντογάν είναι «εγκλωβισμένος» σε αυτή τη ρητορική μίσους εν όψει της εκλογικής μάχης στην Τουρκία, έχοντας μια αντιπολίτευση που του ασκεί σκληρή κριτική για την οικονομία και γενικότερα τη διαχείριση όλων των καυτών ζητημάτων. Γι’ αυτό και αποζητεί ένα «χαρτί», στην προκειμένη περίπτωση τα F-16, ώστε να δικαιολογήσει την τυχόν αλλαγή πλεύσης στο εσωτερικό της χώρας του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης