«Νόμιμα και φυσικά δημοκρατικά δικαιώματα» χαρακτήρισαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, τα όσα διεκδικούν τις τελευταίες μέρες οι εξεγερμένοι Αιγύπτιοι πολίτες, αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Ερντογάν.

Ο κ. Εντογάν και ο κ. Ομπάμα συμφώνησαν ότι τα αιτήματα του αιγυπτιακού λαού πρέπει να αναγνωριστούν από τους ηγέτες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος -που είχε την πρωτοβουλία της τηλεφωνικής επικοινωνίας- αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση των εξελίξεων που κάνει η Τουρκία, «που έχει ισχυρή δημοκρατική παράδοση στην περιοχή και ηγέτες που ήρθαν στην εξουσία κερδίζοντας πολλές διαδοχικές εκλογές» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας συμμερίζονται την ανησυχία για τις εξελίξεις και την «αστάθεια που μπορεί να πλήξει χώρες στην περιοχή».

Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να βρίσκονται σε τακτική επαφή για την αξιολόγηση των εξελίξεων, αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άγκυρα έχει αποφύγει να κάνει οποιαδήποτε δήλωση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και κυρίως δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως ενθάρρυνση λαϊκών εξεγέρσεων. Μόνο τυπικές δηλώσεις για την αναταραχή στην Τυνησία, την Αίγυπτο, τη Σομαλία και τον Λίβανο έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ωστόσο την Παρασκευή ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής «πρέπει να ακούσουν τους πολίτες τους και να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους». «Με τη διάδοση των επικοινωνιών, τα αιτήματα της κοινωνίας για δημοκρατία και ελευθερία, σωστή διακυβέρνηση και διαφάνεια, αυξάνονται» είπε ο κ. Ερντογάν, ενώ ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε «Τα δίκαια αυτά αιτήματα δεν μπορούν να αγνοηθούν».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης