Τρεις δημοσιογράφοι από τη Μιανμάρ, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ταϊλάνδη όπου είχαν διαφύγει για να γλιτώσουν από τη χούντα, θα παρουσιαστούν σήμερα σε δικαστήριο και υπάρχει κίνδυνος να απελαθούν στην πατρίδα τους όπου απειλείται η ζωή τους, σύμφωνα με τον εργοδότη τους.

Στους τρεις δημοσιογράφους που συνελήφθησαν την Κυριακή στην Τσιανγκ Μάι, στο βόρειο τμήμα της Ταϊλάνδης, ενώ βρισκόντουσαν μαζί με δύο ακτιβιστές από τη Μιανμάρ, «απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράνομη είσοδο» στη χώρα, δήλωσε ο Άγιε Τσαν Νάινγκ, ο διευθυντής Σύνταξης του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού δικτύου Democratic Voice of Burma (Δημοκρατική Φωνή της Βιρμανίας, DVB), η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Όσλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το DVB ζητεί από τις Αρχές της Ταϊλάνδης να μην τους απελάσουν στη Μιανμάρ, διότι η ζωή τους απειλείται σοβαρά αν επιστρέψουν εκεί» πρόσθεσε. Η Ταϊλάνδη επιβεβαίωσε την είδηση για τη σύλληψή τους, χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για δημοσιογράφους. «Όλος ο κόσμος παρακολουθεί τι θα κάνουν οι αρχές της Ταϊλάνδης στη σημαντική αυτή υπόθεση για την ελευθερία του Τύπου» σχολιάζει η ένωση ξένων ανταποκριτών στην Ταϊλάνδη.

Το ανεξάρτητο δίκτυο DVB, το οποίο άρχισε να λειτουργεί τη δεκαετία του ’90 από την Ευρώπη, εγκαταστάθηκε στη Μιανμάρ το 2012, έναν χρόνο μετά τη διάλυση της χούντας. Τον Μάρτιο μερικές εβδομάδες μετά το πραξικόπημα του στρατού στη Μιανμάρ, ο οποίος ανέτρεψε την κυβέρνηση της εκλεγμένης Αούνγκ Σαν Σου Τσι, του αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας.

Έκτοτε δημοσιογράφοι του κρύβονται, αλλά συνεχίζει να μεταδίδει ρεπορτάζ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις κινητοποιήσεις κατά της χούντας και την αιματηρή καταστολή τους από τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περισσότεροι από 780 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Φεβρουαρίου που έγινε το πραξικόπημα και περίπου 3.800 κρατούνται, μεταξύ των οποίων περίπου 50 δημοσιογράφοι, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατουμένων (AAPP).

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης