Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας στην Ταϊλάνδη σήμερα, Τετάρτη 8 Αυγούστου, εν μέσω έντονων διαβουλεύσεων στη Βουλή για «επίμαχο» νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει πολιτική αμνηστία σε οπαδούς και στελέχη αντίπαλων πολιτικών παρατάξεων.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος εστιάζεται στον πρώην πρωθυπουργό της ασιατικής χώρας, Thaksin Shinawatra, ο οποίος είχε απομακρυνθεί κακήν κακώς από την εξουσία το 2006 λόγω κατηγοριών διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος και πλέον βρίσκεται στην εξορία. Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ενδεχόμενη επιστροφή του πίσω στην Ταϊλάνδη ενδεχομένως να πυροδοτήσει νέο κύμα βίας στο εσωτερικό της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν «δρακόντεια» στην Μπανγκόκ, καθώς ξεκίνησαν οι συζητήσεις για το «επίμαχο» νομοσχέδιο. Περίπου 2.000 ακτιβιστές πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας υπό το άγρυπνο βλέμμα πάνοπλων αστυνομικών.

Υπέρμαχος του νομοσχεδίου είναι η τωρινή πρωθυπουργός της χώρας, Yingluck Shinawatra, συγγενής του εξόριστου πολιτικού. O Thaksin Shinawatra ήταν επικεφαλής της κυβέρνησης από το 2001 έως το 2006, όταν και ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα. Το 2008 κρίθηκε ένοχος για διαφθορά και καταδικάστηκε ερήμην του σε δύο χρόνια φυλακή. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε πως τα κίνητρα της δίωξης είναι πολιτικά.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης