Ο ειδικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συμφιλίωση στο Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ έκρινε σήμερα ότι απαιτείται «ταχύτερη πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, μετά το τέλος του νέου γύρου διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με τον Χαλιλζάντ, υπήρξε «σταθερή, αλλά αργή πρόοδος» σε αυτόν τον γύρο των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, που ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Κατά τον ίδιο, ο «ρυθμός» δεν είναι «επαρκής» όταν «μαίνεται η σύρραξη και αθώοι άνθρωποι πεθαίνουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τη μεριά των ισλαμιστών ανταρτών, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζάχιντ υποστήριξε ότι ο γύρος των διαπραγματεύσεων που μόλις ολοκληρώθηκε ήταν «θετικός» και ότι τα δύο μέρη συζήτησαν θέματα που εκκρεμούσαν από τον προηγούμενο, όπως η αποχώρηση όλων των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν αλλά και η δέσμευση του κινήματος πως η χώρα δεν θα βλάπτει κανέναν.

Σύμφωνα με τον Μουτζάχιντ, σημειώθηκε «πρόοδος» σε κάποια ζητήματα, ενώ σε άλλα «μένει να οριστικοποιηθεί» συμφωνία.

Επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών στις συνομιλίες ήταν ο Χαλιλζάντ και ο υποδιευθυντής του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν στην Ντόχα, ο Μοχάμαντ Αμπάς Στανικζάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σκοπός των συνομιλιών είναι να υπάρξει πολιτική λύση και να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην ιστορία τους στη χώρα αυτή. Η εμπλοκή τους άρχισε το 2001, λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από τον Ιούλιο. Οι Ταλιμπάν έως σήμερα αρνούνται να διαπραγματευθούν απευθείας με την κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Άσραφ Γάνι. Γι’ αυτούς η κυβέρνηση είναι «καθεστώς-μαριονέτα» των Αμερικανών. Η έκκληση της λεγόμενης Λόγια Τζίργκα να κηρυχθεί εκεχειρία τον μήνα του Ραμαζανιού, που άρχισε την Κυριακή στο Αφγανιστάν, απορρίφθηκε από τους αντάρτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης