Του Francesco De Palo από τη Ρώμη
Twitter@FDePalo

Ο Larry Summers, ένας από τους πιο σημαντικούς πρώην υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ο Mario Draghi ήταν ο καλύτερος τραπεζίτης των τελευταίων 40 ετών: η διάσωση όχι μόνο του ευρώ αλλά και της Ιταλίας, εμπόδισαν τη Ρώμη να γίνει όπως η Αθήνα με την τρόικα. Σήμερα όμως  η Ρώμη καλεί το Super Mario για να σωθεί για άλλη μια φορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ιταλία προσπαθεί να γυρίσει σελίδα μετά τη δεύτερη κυβερνητική κρίση από τις εκλογές του 2018 έως σήμερα. Η κρίση που ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες από τον πρώην πρωθυπουργό Matteo Renzi, επικεφαλής ενός μικρού κόμματος του 3%, έχει αποκαλύψει όλα τα κουσούρια της ιταλικής πολιτικής, που χαρακτηρίζεται από μια πολύ κακή διαχείριση της πανδημίας και των κοινωνικών συνεπειών.

Επικεφαλής των επιχειρήσεων κατά του Covid-19 , η κυβέρνηση Conte είχε τοποθετήσει τον Domenico Arcuri, ο οποίος είχε τα ακόλουθα αποτελέσματα: 400 εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει θέσεις με ροδάκια που στα σχολεία δεν τις θέλουν πλέον οι διευθυντές, ένα πολύ αργό πρόγραμμα εμβολίων,  μπόνους για την απόκτηση ηλεκτρικών σκούτερ. Μια κατάσταση που προώθησε  την καθυστέρηση στην παρουσίαση του σχεδίου ανάκαμψης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάτι το οποίο παρουσίασε ήδη η Γαλλία τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Η Ιταλία θα μπορούσε να λάβει 209 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ. Η λογική θα ήθελε να ενωθούν τα κεφάλαια δαπανών σε μία μόνο κατεύθυνση μετά τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δικαιοσύνης, της δημόσιας διοίκησης, της πράσινης οικονομίας, της ψηφιοποίησης, των υποδομών. Αντ ‘αυτού, υπάρχει ο κίνδυνος, παρουσιάζοντας άσχετα έργα, οι Βρυξέλλες να απορρίψουν ορισμένα από αυτά τα χρήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλλα, επομένως, χαρακτήρισε την έλευση του πρώην νούμερου ένα της ΕΚΤ πολύ σημαντική. Το ιταλικό δημόσιο χρέος είναι 160% του ΑΕΠ, δεύτερο στην ΕΕ. Αυτό αρκεί για να μην χαθούμε σε πρακτικές που θα επιβραδύνουν ενέργειες οι οποίες θα πρέπει να προσχωρήσουν γρήγορα.

Ποιος χάνει και ποιος κερδίζει από την άφιξη του Draghi;

Η Ιταλία κερδίζει την παγκόσμια αξιοπιστία της, δεδομένου ότι οι αγορές έχουν ήδη  συμπεριφερθεί θετικά σήμερα. Χάνει βέβαια την τρέχουσα πολιτική τάξη, αλλά πάνω απ ‘όλα στερείται ηγετών και οραμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης