Μακριά από τη φοβερή τραγωδία της Συρίας στο Χαλέπι, μια άλλη ανθρωπιστική καταστροφή είναι σε εξέλιξη στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη, καθώς ο στρατός, που υποστηρίζεται από τη Συμμαχία της Δύσης, προσπαθεί να ξετρυπώσει τους μαχητές της Daech από τις κατακόμβες και τα υπόγεια τούνελ.

Στην πόλη, που θυμίζουμε ότι τον Ιούνιο του 2014 ο αρχηγός τους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ανακήρυξε το «Χαλιφάτο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το βράδυ της 16ης Οκτωβρίου που ξεκίνησε η επίθεση για την ανάκτηση της Μοσούλης, έχει “απελευθερωθεί” μόλις το ένα τέταρτο της πόλης του Μαργαριταριού. Αλλά στα μέτωπα, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένοι, σε ακραίες συνθήκες θερμοκρασίας και παγετού, με τη θηλιά πάντως να σφίγγει γύρω από την παλαιά πόλη της Μοσούλης και την ανακατάληψη τoυ τελευταίου μεγάλου προπυργίου της τζιχάντ, να προμηνύεται αιματηρή.

Την ίδια στιγμή στο βόρειο Ιράκ, τα θύματα ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό πολλαπλασιάζονται.

Ο πατέρας ενός επτάχρονου αγοριού αφηγείται μία πραγματικά τραγική ιστορία: «Είδα τον αδελφό μου να σκοτώνεται από ένα δοκάρι που έπεσε στο κεφάλι του μετά από έκρηξη ακριβώς δίπλα στο σπίτι, κι έπεσα στο έδαφος. Ήμαστε με το γιο μου, στο σπίτι του αδελφού μου, όταν πήρε φωτιά μια ολόκληρη γειτονιά στη Μοσούλη όπου εξεράγησαν τέσσερα φορτηγά- βόμβες. Οι ιρακινές δυνάμεις είχαν πέσει ακριβώς μέσα στην παγίδα. Γύρισα να δω το γιο μου που ήταν γεμάτος αίματα. Φοβήθηκα ότι θα τον έχανα γιατί δεν είχε τις αισθήσεις του. Χρειάστηκαν τέσσερις χειρουργικές επεμβάσεις για να απαλλαγούμε από όλα τα κομμάτια που είχαν μπει σώμα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Την ιστορία αυτή ο πατέρας την διηγήθηκε, σε έναν γάλλο δημοσιογράφο» σύμφωνα πάντα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ο οποίος βρισκόταν στο νοσοκομείο στο Ερμπίλ, μια ώρα μακριά, από το ιρακινό Κουρδιστάν.

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, φοβούμενοι ότι οι αμέτρητοι ελεύθεροι σκοπευτές της Daech, έχουν ακροβολιστεί σε καίρια σημεία προκειμένου να ελέγχουν τα πάντα και τους πάντες.

Θάνατος σε κάθε γωνιά της πόλης…

Οι δρόμοι προσεγγίζοντας την καρδιά της πόλης, είναι γεμάτοι με νάρκες και οχήματα- βόμβες.
Επιπλέον, τα ιρακινά πολεμικά αεροπλάνα θα ξαναρχίσουν την επόμενη εβδομάδα τους βομβαρδισμούς, σε αποθήκες πυρομαχικών του ISIS, περιμετρικά της παλαιάς πόλης και η Βαγδάτη καλεί τους κατοίκους να παραμείνουν σπίτι προκειμένου να αποφύγουν να εκτεθούν σε διασταυρούμενα πυρά. Αλλά το χειμώνα, ο άμαχος πληθυσμός υποφέρει με τις διακοπές ρεύματος και την έλλειψη θέρμανσης και πόσιμου νερού αλλά και από την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων στις ελάχιστες αγορές, που έχουν απομείνει πια στα περίχωρα της Μοσούλης.

Και η ήδη δεινή, κατάσταση δεν επιδέχεται βελτιώσεως τουλάχιστον άμεσα ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξήγησαν στους δημοσιογράφους, πως η τελική μάχη με τους τζιχαντιστές δεν θα είναι εύκολη υπόθεση και μπορεί να διαρκέσει ακόμη δύο μήνες.

Στο μεταξύ αν στα προάστια, που συχνά εγκαταλείπονταν από τον πληθυσμό, η πρόοδος των ιρακινών στρατευμάτων ήταν σχετικά γρήγορη, τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα όσο πλησιάζουν, στο κέντρο της πόλης.

Η οργάνωση Daech του Χαλιφάτου, «έχει τεράστια αποθέματα πυρομαχικών» σύμφωνα πάντα με Αμερικανούς αξιωματούχους και διαθέτει τουλάχιστον «δύο χιλιάδες βομβιστές αυτοκτονίας».

Στο «απελευθερωμένο» κομμάτι μάλιστα, οι ιρακινές δυνάμεις ανακάλυψαν εργαστήρια για την κατασκευή εκρηκτικών. Ρουκέτες και όλμοι παρήχθησαν σε βιομηχανική κλίμακα, σύμφωνα με τους ειδικούς σε εξοπλιστικά προγράμματα, με εισαγόμενες προμήθειες από την Τουρκία.

Φαίνεται επίσης ότι ο ιρακινός στρατός έχει πολλά θύματα στις τάξεις του. Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περίπου 2000 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους το Νοέμβριο με τη Βαγδάτη να διαμαρτύρεται και να κάνει λόγο για προπαγάνδα των αγωνιστών του ISIS. Από τότε η κατάσταση έχει αλλάξει και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, απαγορεύτηκε να εισέρχονται σε εμπόλεμες ζώνες της πρώτης γραμμής.

Επιπροσθέτως η κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, επέκρινε τους ξένους δημοσιογράφους για την αποκάλυψη αυτών των «ψευδών» πληροφοριών. Αλλά σε νοσοκομεία στο Ερμπίλ, σύμφωνα με τη «Le Monde», δημοσιογράφοι βλέπουν καθημερινά πολλούς τραυματίες πολίτες και στρατιώτες με την Daech να βομβαρδίζουν με drones το στρατό ακόμη και στις περιοχές που έχει χάσει!

Στο μεταξύ, περίπου 100.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε στρατόπεδα, με τους περισσότερους να κινούνται προς τα προάστια, καθώς είναι ευκολότερη εκεί η πρόσβαση, στην ανθρωπιστική βοήθεια.

Η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, μετά από πέντε ημέρες «παύσης των επιθέσεων για λόγους στρατηγικής» σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Αλλά η πραγματικότητα είναι πιο περίπλοκη: οι βίαιες συγκρούσεις άφησαν πολλές πληγές και ο στρατός έχει υποστεί βαριές απώλειες.

Έχει ενδιαφέρον η ιστορία ενός μαχητή από την “Χρυσή Division”, μιας ελίτ μονάδος των ιρακινών στρατευμάτων. Αυτή η ιστορία έγινε γνωστή μετά από επικοινωνία γάλλου δημοσιογράφου, που έγινε μαζί του, μέσω τηλεφώνου.

«Εξήντα περίπου ημέρες, ζήσαμε από την έναρξη της επίθεσης την επιχείρηση, για την απελευθέρωση της Μοσούλης. Στην πρώτη γραμμή η «Χρυσή Division» δείχνει το δρόμο» λέει ο Κασίμ Χασέμ.

Ο νεαρός υπολοχαγός τραυματίστηκε και διεκομίσθη στις 14 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο στην Αρμπίλ, για να μεταφερθεί αργότερα στο σπίτι του στη Βαγδάτη. «Είμαι στο κρεβάτι για 14 ημέρες. Ήμασταν στην περιοχή Μπακρ της Μοσούλης, όταν ένα παγιδευμένο φορτηγό έκανε τα πράγματα σκούρα για εμάς. Είχαμε βρει καταφύγιο σε ένα σπίτι αλλά αντέχαμε. Η έκρηξη όμως ήταν τόσο ισχυρή, που διέλυσε τη στέγη του σπιτιού και κατέρρευσε … Βρεθήκαμε κάτω από έναν ολόκληρο τοίχο. Όμως, παρά την επίθεση αυτή, οι σύντροφοί μου συνέχισαν την προέλαση τους. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει, ούτε καν οι βόμβες και οι ελεύθεροι σκοπευτές. Εμείς θα πετάξουμε προς τη νίκη για την πλήρη εξάλειψη των μαχητών τoυ Χαλιφάτου. Αυτή είναι η τελευταία τους βάση στο Ιράκ και θα την πάρουμε», λέει με αποφασιστικότητα.

«Κάθε κομμάτι πληροφοριών από τον κόσμο είναι σημαντικό»

Στη Μοσούλη η «Χρυσή Division» διαπερνάει τις γραμμές του εχθρού «με στόχο να καταδείξει τη δύναμη των ιρακινών δυνάμεων και να διαγράψει την ταπείνωση που έφερε η μεγάλη ήττα του 2014 εναντίον της οργάνωσης “Daech”» λέει ο υπολοχαγός που υποστηρίζει ότι τα ιρακινά στρατεύματα απέχουν μόλις 4 χιλιόμετρα από τον ποταμό Τίγρη που διχοτομεί τη Μοσούλη. Σύμφωνα με τον ίδιο που διατηρεί καθημερινή επαφή με τους συντρόφους του, «αυτό θα έχει επιτευχθεί το αργότερο έως τις 2 ή 3 του μηνός. «Με αυτόν τον τρόπο θα φέρουμε μια καλή είδηση που για τους ιρακινούς που θα είναι ένας καλός οιωνός για το νέο έτος», δηλώνει με ενθουσιασμό.

Οι ιρακινές δυνάμεις του στρατού, στηρίζονται επίσης σε μεγάλο βαθμό στις πληροφορίες που συλλέγουν από τον άμαχο πληθυσμό. «Οι άνθρωποι της Μοσούλης, είναι τρομοκρατημένοι από τα δύο χρόνια της ζωής τους στο “Χαλιφάτο” και είναι μεγάλη βοήθεια για εμάς» αποκαλύπτει ο νεαρός υπολοχαγός που δείχνει πρόθυμος να επιστρέψει στην μάχη. «Πριν από κάθε επίθεση, ζητάμε πληροφορίεας από τους κατοίκους. Τους ρωτάμε τι παρατηρούν, την ημέρα αλλά και τη νύχτα. Κάθε κομμάτι των πληροφοριών είναι σημαντικό για εμάς και το ερευνούμε», τονίζει.

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης