Χιλιάδες άνθρωποι απέδωσαν την Παρασκευή φόρο τιμής στον διάσημο αρχιτέκτονα, Oscar Niemeyer, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή πριν από τρεις ημέρες σε ηλικία 104 ετών.

Το φέρετρο με τη σορό του πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, Μπραζίλια, πριν το πυροσβεστικό όχημα πάνω στο οποίο ήταν τοποθετημένο σταματήσει μπροστά στο εμβληματικό κτήριο του προεδρικού μεγάρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(To πυροσβεστικό όχημα περνά δίπλα από τον Καθεδρικό Ναό στην Μπραζίλια)


(Άφιξη του πυροσβεστικού στην είσοδο του προεδρικού μεγάρου)

Από εκεί και παρουσία μελών της φρουράς μεταφέρθηκε εντός του χώρου όπου και τοποθετήθηκε σε κοινή θέα προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να πει το τελευταίο αντίο σ’ έναν από τους ανθρώπους που άλλαξαν το πρόσωπο της Βραζιλίας στην πορεία της προς την ένταξή στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εικόνες από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία έδειχναν πλήθος κόσμου να θρηνεί, έχοντας στα χέρια του ένα κομμάτι εφημερίδας με εκτενείς αναφορές στο έργο του διάσημου αρχιτέκτονα.


(Δάκρυα για τον Oscar Niemeyer)


(Άφιξη της σορού στο προεδρικό μέγαρο)


(Κόσμος περιμένει καρτερικά έξω από το προεδρικό μέγαρο)

Στη συνέχεια το φέρετρο μεταφέρθηκε στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου και παρέμεινε για αρκετές ώρες μέσα στο δημαρχείο της πόλης.


(Η σορός έξω από το προεδρικό μέγαρο λίγο πριν τη μεταφορά της στο Ρίο ντε Τζανέιρο)


(Η σορός του Niemeyer στο δημαρχείο του Ρίο)

Όπως ήταν φυσικό και εκεί εκτυλίχθηκαν παρόμοιες σκηνές, Το φέρετρο παρέμεινε τυλιγμένο με τη σημαία της Βραζιλίας. Τελικά, το σώμα του Oscar Niemeyer ενταφιάστηκε στο Κοιμητήριο του Σάο Τζοάο.
  

(Πλήθος κόσμου στο κοιμητήριο του Σάο Τζοάο)

Τα συλλυπητήρια τους, μαζί με στεφάνια λουλουδιών, απέστειλαν οι περισσότεροι ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων των αδερφών Castro στην Κούβα.

Δείτε το video…

Ένας αρχιτέκτονας που έκανε το μέλλον πραγματικότητα

Ο Oscar Niemeyer έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στη Βραζιλία, όπου σχεδίασε περισσότερα από 600 κτήρια, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκονται στην Μπραζίλια. Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας εγκαινιάστηκε στις 21 Απριλίου του 1960 και πλέον μεγάλο τμήμα της συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της UNESCO για τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο διάσημος αρχιτέκτονας ξεκίνησε την πορεία του τη δεκαετία του ’30, με βασικό χαρακτηριστικό του την έμφαση στον σχεδιασμό φουτουριστικών κτηρίων, βασισμένων στις καμπύλες. 


(Στο βάθος: Το κτήριο Εθνικού Κογκρέσου – Δεξιά από τη μέσα πλευρά: Ο καθεδρικός ναός)

Η Μπραζίλια θεωρείται ακόμα και σήμερα πρότυπο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, με τους περισσότερους χώρους να είναι τόσο καλά «τακτοποιημένοι», προκαλώντας την αμηχανία του επισκέπτη και δημιουργώντας του την εντύπωση πως είναι πρωταγωνιστής σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Η πρόεδρος της Βραζιλίας, Dilma Rousseff, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία της τη φράση που συνήθιζε να λέει ο διάσημος αρχιτέκτονας προκειμένου να δείξει πως ο λαός και η πολιτική ηγεσία της χώρας θα συνεχίζουν να βαδίζουν στον δρόμο του εκσυγχρονισμού για ένα καλύτερο μέλλον.

«Πρέπει να ονειρευόμαστε πράγματα που δεν έχουν συμβεί ακόμα», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:
Έσβησε το αστέρι του Όσκαρ Νιμάγιερ, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012, 05:13

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης