«Στα όπλα» Ιαπωνία και Κίνα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo, σήμερα το Τόκιο προειδοποίησε την Κίνα ότι εάν αρχίσει να εκμεταλλεύεται κοίτασμα φυσικού αερίου σε μία διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή, δεν θα διστάσει «να αναλάβει δράση».

Πρόκειται για μία διένεξη η οποία κρατάει χρόνια. Παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες έφθασαν σε συμφωνία επί της αρχής το 2008, όταν και αποφασίστηκε η κοινή εκμετάλλευση των υπαρχόντων κοιτασμάτων, η πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας γίνεται με αργούς ρυθμούς κι η Ιαπωνία κατηγορεί την Κίνα ότι παραβιάζει τη συμφωνία προβαίνοντας σε γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο επικεφαλής της ιαπωνικής διπλωματίας, Κατσούγια Οκάντα, είπε στον Κινέζο ομόλογό του, Γιανγκ Τζιετσί, σε συνάντησή τους στο Τόκιο ότι θα υπάρξουν αντίποινα, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες, σύμφωνα με το Kyodo.

Το Τόκιο αντιτίθεται στην εκμετάλλευση από την Κίνα του κοιτάσματος Chunxiao, το οποίο βρίσκεται σε μια θαλάσσια περιοχή που η Ιαπωνία διεκδικεί. Οι γνωστές εκτιμήσεις για τα αποθέματα στα κοιτάσματα που διεκδικούν οι δύο χώρες, κάνουν λόγο για ποσότητες που αναλογούν σε 92 εκατ. βαρέλια πετρελαίου, όμως και οι δύο χώρες μοιάζουν να πιστεύουν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα, κρυμμένα αποθέματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης