Ο γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος Total θα πρέπει να διακόψει τις σχέσεις του με την αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, διαφορετικά θα πρέπει να πουλήσει τα μερίδια που κατέχει σε ένα μεγάλο πετρελαϊκό πεδίο στο Νότιο Ιράκ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιρακινός αναπληρωτής πρωθυπουργός.

«Για να κλείσει η υπόθεση αυτή, ζητήθηκε (από την Total) να αποσυρθεί από το πετρελαϊκό πεδίο της Χελφάγια (Νότιο Ιράκ), δίνοντάς της τη δυνατότητα να πουλήσει το μερίδιό της σε άλλες εταιρίες ή να διακόψει το συμβόλαιό της με το Κουρδιστάν» εξήγησε ο Χουσέιν αλ-Χαριστάνι, αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπεύθυνος για την Ενέργεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποια είναι η προθεσμία που δόθηκε στην Total προκειμένου να λάβει μια απόφαση.

Το Κουρδιστάν υπέγραψε δεκάδες πετρελαϊκά συμβόλαια με ξένες εταιρείες χωρίς την έγκριση της Βαγδάτης, η οποία απαιτεί αυτού του τύπου οι διαπραγματεύσεις να γίνονται μέσω του Υπουργείου Πετρελαίου και θεωρεί παράνομο κάθε συμβόλαιο που υπογράφεται έξω από αυτό το κύκλωμα.

Η Total ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου πως υπέγραψε μια συμφωνία που της επιτρέπει να πάρει μέρος στην πετρελαϊκή εξερεύνηση του ιρακινού Κουρδιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης