Μέχρι αύριο, Τρίτη, ελπίζουν οι Αρχές της Ουγγαρίας να ολοκληρώσουν την κατασκευή του φράγματος που θα συγκρατήσει την τοξική λάσπη που διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, προκαλώντας τη χειρότερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίπου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα κόκκινης τοξικής λάσπης ξεχύθηκε από τη δεξαμενή εργοστασίου παραγωγής αλουμίνας στη Δυτική Ουγγαρία την περασμένη Δευτέρα, προκαλώντας τον θάνατο επτά ανθρώπων και τον τραυματισμό 123. Επίσης ένας άνθρωπος αγνοείται.

«Στο σημείο εργάζονται 4.000 άνθρωποι και 300 μηχανήματα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια δεύτερη τραγωδία»  επεσήμανε εκπρόσωπος του πρωθυπουργού, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Εν τω μεταξύ, ομάδα περιβαλλοντολόγων από την Ε.Ε. αναμένεται σήμερα στην Ουγγαρία για να βοηθήσει τις Αρχές να αντιμετωπίσουν την κρίση. Η γειτονική πόλη του Ντεβέτσερ, με 5.400 κατοίκους, παραμένει ακόμα σε κατάσταση συναγερμού. Περισσότεροι από 300 στρατιώτες και 127 στρατιωτικά οχήματα βρίσκονται εκεί και πέντε τρένα είναι έτοιμα να αναχωρήσουν σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί η περιοχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν θα ενημερώσει το Κοινοβούλιο για το πώς θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση τις επιπτώσεις της καταστροφής. Στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εξετάστηκε το ενδεχόμενο να κρατικοποιηθεί το εργοστάσιο MAL Zrt, στο οποίο ανήκει η δεξαμενή.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης