Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 32 Αϊτινοί, οι οποίοι βρέθηκαν άθελά τους στις ΗΠΑ, χωρίς διαβατήριο ή βίζα, μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου.

Η οδύσσεια των Αϊτινών ξεκίνησε αμέσως μετά το σεισμό που ισοπέδωσε το Πορτ-ο-Πρενς. Αναζητώντας τρόφιμα ή δουλειά πήγαν στο αεροδρόμιο της αϊτινής πρωτεύουσας. Σε ορισμένες περιπτώσεις Αμερικανοί στρατιώτες τους υπέδειξαν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνα που είχαν για προορισμό τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, χωρίς διαβατήριο και βίζα, συνελήφθησαν μόλις πάτησαν σε αμερικανικό έδαφος και οδηγήθηκαν σε ένα κέντρο κράτησης της υπηρεσίας μετανάστευσης, στα νότια της Φλόριντα.

Σε έναν από αυτούς οι στρατιώτες έκαναν σήμα να ανεβεί σε ένα αεροπλάνο μαζί με τους Αμερικανούς συγγενείς ενός παιδιού. Το αεροπλάνο στη συνέχεια απογειώθηκε, προτού προλάβει ο άτυχος Αϊτινός να κατέβει από αυτό.

Εκτός του ότι έγιναν λαθρομετανάστες χωρίς να το επιδιώξουν, οι άνθρωποι αυτοί είχαν καταστραφεί από το σεισμό και επιπλέον δεν είχαν καμία επαφή με τους συγγενείς τους που παραμένουν στην Αϊτή, εξήγησε η Τσάρου αλ-Σάλι, διευθύντρια του FIAC, ενός κέντρου που προσφέρει βοήθεια σε μετανάστες στη Φλόριντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την Τσέριλ Λιτλ, του κέντρου FIAC, οι υπόλοιποι 6 Αϊτινοί που κρατούνται ακόμη, θα αφεθούν και αυτοί ελεύθεροι εντός των προσεχών ωρών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης