Το καταδρομικό «Aurora» (σ.σ. «Αυγή»), σύμβολο της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Ρωσία το 1917, θα χάσει ύστερα από 93 χρόνια το πλήρωμά του, καθώς την 1η Δεκεμβρίου λήγει η στρατιωτική του καριέρα, όπως ανακοίνωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μόνον τρεις καθαρίστριες και έξι φύλακες θα συνεχίσουν να εργάζονται στο πλοίο. Η «Αυγή», αγκυροβολημένη στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, αφού μέχρι την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, το 1991, είχε χρησιμοποιηθεί ως όργανο της επίσημης προπαγάνδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 25 Οκτωβρίου 1917 (με το παλιό ημερολόγιο) η «Αυγή» έδωσε με έναν κανονιοβολισμό το σύνθημα για την επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα της Αγίας Πετρούπολης που τότε ήταν η έδρα της αστικής κυβέρνησης.

Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο το πλοίο επισκευάστηκε, αγκυροβόλησε μόνιμα στον ποταμό Νέβα και άνοιξε για το κοινό. Ύστερα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος παρέμεινε ως τουριστικό αξιοθέατο, μολονότι δεν ήταν παροπλισμένο και είχε πλήρωμα από στρατιωτικούς.

Μάλιστα, είχε χρησιμοποιηθεί και για λιγότερο «συμβατικούς» σκοπούς αφού, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, είχε φιλοξενήσει από ιδιωτικές δεξιώσεις μέχρι και τα γυρίσματα μιας «ροζ» ταινίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης