Την παραίτηση από τον θρόνο της Ισπανίας του βασιλιά Χουάν Κάρλος, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαριάνο Ραχόι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ανέφεραν πως για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί συνταγματική τροποποίηση, προκειμένου ο ισπανικός θρόνος να περάσει στον γιο του, πρίγκιπα Φίλιππο. O Χουάν Κάρλος, ο οποίος διετέλεσε επί 39 χρόνια βασιλιάς της Ισπανίας, προχώρησε σε διάγγελμα απευθυνόμενος στον λαό της Ισπανίας. Μέσω της ισπανικής τηλεόρασης, τόνισε πως παραιτείται από τη βασιλεία καθώς «είναι ανάγκη μια νέα γενιά να αναλάβει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».

Ο 76χρονος βασιλιάς διαβεβαίωσε ότι ο διάδοχός του, Φίλιππος, είναι ώριμος και απόλυτα προετοιμασμένος για να αναλάβει αυτήν την αποστολή. Παράλληλα, μίλησε για την προσπάθεια εκδημοκρατισμού του πολιτεύματος της Ισπανίας, όταν ανέλαβε τα ηνία της βασιλείας. Ο Χουάν Κάρλος ευχαρίστησε τον λαό της Ισπανίας που τον βοήθησε στην προσπάθειά αυτή και συνεργάστηκε μαζί του για μια μακρά περίοδο ευημερίας.

«Ήμουν χαρούμενος όταν ο ισπανικός λαός ήταν χαρούμενος και δυσαρεστημένος όταν ήταν δυσαρεστημένος» τόνισε αναφερόμενος στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι δυσκολίες και οι περιορισμοί μας έκαναν να συνειδητοποιήσουμε τις ικανότητές μας» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, στην πρωθυπουργική ανακοίνωση επισημάνθηκε πως η παραίτηση του βασιλιά οφείλεται «σε προσωπικούς λόγους». Εδώ και μήνες ήταν γνωστό πως η υγεία του δεν ήταν καλή και γι’ αυτό τον σκοπό είχε υποβληθεί σε σειρά ιατρικών επεμβάσεων τον τελευταίο καιρό.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι, δήλωσε ακόμη πως «είμαι σίγουρος ότι είναι η καταλληλότερη στιγμή για αλλαγή», προσθέτοντας πως το υπουργικό συμβούλιο «θα συνεδριάσει ειδικά για το ζήτημα αυτό».

Η βασιλεία του Χουάν Κάρλος

Ο Χουάν Κάρλος, 76 χρόνων, είχε οριστεί να αναλάβει τον ισπανικό θρόνο το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φραντσίσκο Φράνκο. Στο μεγαλύτερο μέρος της βασιλείας του είχε θεωρηθεί δημοφιλής στην Ισπανία, αλλά τον τελευταίο καιρό πολλοί Ισπανοί είχαν χάσει -για διάφορους λόγους- την εμπιστοσύνη που έτρεφαν προς το πρόσωπό του. Κυρίως λόγω της σκανδαλολογίας που περιέβαλε την κόρη του, Ινφάντα, και τη δικαστική έρευνα για διαφθορά του συζύγου της.

Κορύφωση για τη δυσφορία που προκλήθηκε στους υπηκόους του αποτέλεσε η αποκάλυψη ότι ο βασιλιάς είχε πάει για σαφάρι ελεφάντων στην Μποτσουάνα, ενώ στη χώρα του ο λαός υπέφερε λόγω της οικονομικής κρίσης.

Ο Χουάν Κάρλος, (το πλήρες όνομά του είναι Juan Carlos Alfonso Victor María de Borbón y Borbón Dos Sicilias) γεννήθηκε στις 5 Ιανουαρίου 1938, στη Ρώμη, και ανέβηκε στον θρόνο στις 22 Νοεμβρίου 1975 σε μια ομαλή μετάβαση από τη δικτατορία στη βασιλευόμενη δημοκρατία. Είναι εγγονός του τελευταίου -πριν τη δικτατορία και τον ισπανικό Εμφύλιο- Ισπανού βασιλιά Alfonso XIII, που είχε εγκαταλείψει την Ισπανία το 1931 και είχε πεθάνει δέκα χρόνια αργότερα, αφού είχε κληροδοτήσει τα δικαιώματά του στον τρίτο του γιο Juan Carlos Teresa Silverio Alfonso de Borbón y Battenberg, conde de Barcelona (1913–93), που ήταν δημοφιλής στον λαό και τον αποκαλούσαν Don Juan.

Ο μεγαλύτερος γιος του Αλφόνσου είχε σκοτωθεί σε τροχαίο ενώ ο δεύτερος είχε αποποιηθεί των δικαιωμάτων του το 1933 για ιατρικούς λόγους.

Ο δον Χουάν, είχε παντρευτεί την María de las Mercedes de Borbón y Orleans και ο μεγαλύτερος γιος του ήταν ο Χουάν Κάρλος, που είχε περάσει τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Ιταλία. Για πρώτη φορά πηγαίνει στην Ισπανία το το 1947, έτσι ώστε να πάρει ισπανική παιδεία. Όταν όμως ο πατέρας του άρχισε να εναντιώνεται στην πολιτική των φαλαγγιτών και δήλωσε ότι ο Φράνκο θα πρέπει να παραιτηθεί, τότε ο δικτάτορας ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για τη μόρφωση του Χουάν Κάρλος. Το 1969 ο Φράνκο είχε ορίσει μάλιστα τον Χουάν Κάρλος ως τον επόμενο αρχηγό κράτους. Πάντως, μετά την ανάληψη του θρόνου, ο Χουάν Κάρλος είχε πρωτοστατήσει στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας και το ξερίζωμα θεσμών της δικτατορίας, με δημοψήφισμα που έγινε το 1978, με το οποίο εγκαθίδρυσε τη συνταγματική μοναρχία στη χώρα.

Ο Χουάν Κάρλος, ως αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο για την καταστολή απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος με επικεφαλής τον λοχαγό Αντόνιο Τεχέρο, τον Φεβρουάριο του 1981. Το πραξικόπημα είχε διαρκέσει μόλις δύο ημέρες, όταν ο ίδιος ο Τεχέρο είχε εισβάλει, πυροβολώντας στην αίθουσα του Κοινοβουλίου.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης, Χρήστος Καράμπελας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης