Υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής τάχθηκε κατά πλειοψηφία το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσιγκτον, με τους δικαστές να αποφασίζουν ότι παραβιάζει το Σύνταγμα της αμερικανικής Πολιτείας.

«Πέντε δικαστές ισχυρίστηκαν ότι η θανατική ποινή είναι άκυρη, καθώς εφαρμόζεται με τυχαίο και ρατσιστικό τρόπο, ενώ τέσσερις δικαστές υποστήριξαν ότι ενώ συμφωνούν με τα συμπεράσματα της πλειοψηφίας για την ακύρωση της θανατικής ποινής, πρόσθετες κρατικές συνταγματικές αρχές επιβάλλουν αυτό το αποτέλεσμα» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κυβερνήτης της Ουάσιγκτον, Τζέι Ίνσλε, ο οποίος το 2014 προχώρησε στον περιορισμό του μέτρου, έκανε λόγο για μία «τεράστιας σημασίας στιγμή για τη διεκδίκηση της ίσης και δίκαιης εφαρμογής της δικαιοσύνης».

Η Ουάσιγκτον, ως εκ τούτου, θα καταστεί η 20η πολιτεία που απαγορεύει τη θανατική ποινή, καθώς η τελευταία εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε ακόμη 30 πολιτείες, σε συγκεκριμένα όμως ομοσπονδιακά εγκλήματα.

Το 2017, συνολικά 23 άτομα εκτελέστηκαν, ενώ ακόμη 39 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο. Πρόκειται για τους δεύτερους πιο χαμηλούς αριθμούς από το 1972.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης