Αρνητικός εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Άμυνας Νόρμπερτ Ντάραμπος, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, στο ενδεχόμενο μελλοντικής ένταξης της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο, όπως λέει ο ίδιος, αντιβαίνει στο καθεστώς της διαρκούς ουδετερότητας της Αυστρίας.

Μέσω αυτής της δήλωσης επιδιώκεται να δοθεί ένα τέλος στις συζητήσεις που έχουν προκαλέσει οι πρόσφατες δηλώσεις του Σοσιαλδημοκράτη δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ. Συγκεκριμένα, ο Μίχαελ Χόιπλ είχε κάνει λόγο για μια κεντροευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα άμυνας ακολουθώντας το παράδειγμα του Σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή Χάνες Σβόμποντα. Ο τελευταίος είχε πει για τη δημιουργία κοινών αμυντικών δομών με τις γειτονικές χώρες της Αυστρίας οι οποίες -με εξαίρεση την Ελβετία και το Λίχτενσταϊν- ανήκουν στο ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεν άφησε ασχολίαστη την πρόταση του δημάρχου Βιέννης για μια ενδεχόμενη κατανομή αρμοδιοτήτων σε στρατιωτικούς τομείς στην Κεντρική Ευρώπη για το αίτημα δημιουργίας μιας από κοινού άμυνας του εναέριου χώρου στην περιοχή. Ξεκαθάρισε ότι η πλήρης εκχώρηση βασικών αρμοδιοτήτων και δικαιοδοσιών τέτοιας μορφής είναι αδύνατη εφόσον η χώρα επιδιώκει για λόγους εθνικής κυριαρχίας να παραμένει αυτάρκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης