Σε παιχνίδι για γερά νεύρα εξελίσσεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Κορέα, με την αποτυχημένη εκτόξευση ενός βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς από την Πιονγκγιάνγκ να δυναμιτίζει ακόμα περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα στην ασιατική χερσόνησο, την ώρα που εντείνονται οι διεργασίες σε διπλωματικό επίπεδο για την εύρεση ειρηνικής λύσης στο πυρηνικό πρόγραμμα της ασιατικής χώρας.

Μεταξύ διπλωματίας και πολεμικής ρητορικής κινείται τα τελευταία 24ωρα η Ουάσινγκτον​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο πύραυλος δεν εξήλθε από τη βορειοκορεατική επικράτεια και εξερράγη ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του. Άμεση ήταν η αντίδραση ΗΠΑ, Ν. Κορέα και Ιαπωνίας. Η Σεούλ, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Γιουν Μπιάνγκ-Σε, κάλεσε τον ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο αποπομπής της Β. Κορέας, την ώρα που το Τόκιο χαρακτήρισε «απαράδεκτη» ενέργεια την εκτόξευση του πυραύλου, υπογραμμίζοντας ότι παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η τοποθέτηση της Ουάσινγκτον, η οποία δείχνει τα τελευταία 24ωρα να ελίσσεται μεταξύ διπλωματίας και πολεμικής ρητορικής.


 Από τη μία φροντίζει να αυξάνει τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή της Κορεατικής. Αποστολή αεροπλανοφόρου, πυρηνοκίνητου υποβρυχίου και μεταφορά τμημάτων του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD. Από την άλλη, εντείνει τις διπλωματικές επαφές με την Κίνα, δίνοντάς της τον ρόλο του διαμεσολαβητή, σε μια προσπάθεια να μη χρειαστεί να προβεί η ίδια σε κάποια επιθετική ενέργεια σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το μήνυμά του Τραμπ στο Twitter: «Η Βόρεια Κορέα περιφρόνησε τις επιθυμίες της Κίνας και του πολύ σεβαστού προέδρου της, όταν εκτόξευσε, ανεπιτυχώς, έναν πύραυλο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένθετες: Αντιπυραυλικό σύστημα THAAD - Οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας

Παράλληλα, όμως, η Ουάσινγκτον εργάζεται πυρετωδώς στο παρασκήνιο για σκληρότερες οικονομικές κυρώσεις στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ-ουν.

Παρέμβαση ASEAN

Ενδεικτικό του διπλωματικού πυρετού είναι τα όσα διαδραματίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Ένωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στις Φιλιππίνες.

η ASEAN άσκησε έντονη κριτική στη Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές​Οι υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα Μανίλα, ζητώντας εξηγήσεις από την Πιονγκγιάνγκ για την επιθετική στάση της. Όπως μετέδωσε το Reuters, η ASEAN άσκησε έντονη κριτική στη Βόρεια Κορέα για την εκτόξευση των βαλλιστικών πυραύλων και τις πυρηνικές δοκιμές, εκφράζοντας παράλληλα τον προβληματισμό της για την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική και τις σοβαρές συνέπειες που θα προκύψουν στην ευρύτερη περιοχή από ενδεχόμενη «αποσταθεροποίηση» στη χερσόνησο. Τα κράτη-μέλη κάλεσαν τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί πλήρως με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τους διεθνείς κανόνες, ζητώντας παράλληλα απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να αφήσουν στην άκρη τις προκλητικές ενέργειες.

Σε μια σπάνια κίνηση, που αποτυπώνει και τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η Πιονγκγιάνγκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο απηύθυνε έκκληση στον Γενικό Γραμματέα της ASEAN να υποστηρίξει τη χώρα του, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί ένα «πυρηνικό ολοκαύτωμα», επισημαίνοντας, επίσης, πως η κατάσταση στη χερσόνησο έχει φθάσει στο «χείλος του πολέμου».

ΗΠΑ: Επί τάπητος η επιβολή μονομερών κυρώσεων

Η κυβέρνηση Τραμπ ενδέχεται να αντιδράσει στη νέα αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, επισπεύδοντας τα σχέδιά της για την επιβολή νέων αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τα οποία θα στοχοθετούν συγκεκριμένες βορειοκορεάτικες και κινεζικές νομικές οντότητες, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος των ΗΠΑ υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Καθώς η Βόρεια Κορέα συνεχίζει να δρα, αψηφώντας τις πιέσεις των ΗΠΑ και του βασικού της συμμάχου, της Κίνας, η Ουάσινγκτον ενδέχεται, επίσης, να αποφασίσει τη διεξαγωγή νέων ναυτικών γυμνασίων και την ανάπτυξη περισσότερων ναυτικών και αεροπορικών μέσων στην περιοχή σε μια επίδειξη δύναμης, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτόν.
«Είναι πιθανό ότι θα μπορούσε να επισπεύσει κάτι τέτοιο» απάντησε ο αξιωματούχος, ερωτηθείς για την επιβολή νέων μονομερών κυρώσεων στην Πιονγκγιάνγκ. Κατά την ίδια πηγή, η εκτόξευση του πυραύλου είναι μια «πρόκληση» που η αμερικανική κυβέρνηση περίμενε εν όψει των εκλογών που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα την 9η Μαΐου, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ, ίσως, αξιοποιήσει τη δοκιμή αυτή για να πιέσει ακόμη περισσότερο το Πεκίνο να συνετίσει τη Βόρεια Κορέα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης