Το πρόβλημα της διαχείρισης του ραδιενεργού ύδατος και των διαρροών στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα είναι «πρωτίστης σημασίας» και θα αντιμετωπιστεί «με απόλυτη σοβαρότητα», δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης του σταθμού Tokyo Electric Power (Tepco). 

«Θα ενισχύσουμε τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην διαχείριση του μολυσμένου με ραδιενέργεια ύδατος, το οποίο αποτελεί ένα πρόβλημα πρωτίστης σημασίας», διευκρίνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζένγκο Αϊζάουα, αναγνωρίζοντας ότι αυτό το νερό αποτελεί «έναν παράγοντα ενδεχόμενου κινδύνου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Tepco έχει να διαχειριστεί εκατομμύρια λίτρα μολυσμένου με ραδιενέργεια ύδατος στις επιχειρήσεις της για την ψύξη των αντιδραστήρων που καταστράφηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011.

Το νερό αυτό ανακυκλώνεται εν μέρει για να συνεχίσει να ψύχει τους αντιδραστήρες, αλλά τεράστιες ποσότητες πρέπει επίσης να αποθηκεύονται σε δεξαμενές εν αναμονή του εν μέρει καθαρισμού τους από την ραδιενέργεια.

Περισσότερες από χίλιες δεξαμενές υπάρχουν εκεί για τον σκοπό αυτόν. Εδώ και μερικές ημέρες από μία από αυτές διέρρευσαν 300 τόνοι άκρως ραδιενεργού ύδατος, το οποίο απλώθηκε στο έδαφος και διείσδυσε εν μέρει σε αυτό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ποσότητα των ραδιενεργών στοιχείων που περιέχει το νερό αυτό οδήγησε την πυρηνική ρυθμιστική αρχή να ανακοινώσει σήμερα ότι πρόκειται για ένα «σοβαρό επεισόδιο», που θα πρέπει να καταταχθεί στο επίπεδο 3 της διεθνούς κλίμακας πυρηνικών συμβάντων (Ines), με την επιφύλαξη μιας επιβεβαίωσής του από την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Άλλες διαρροές αυτού του είδους από δεξαμενές είχαν ήδη σημειωθεί στο παρελθόν, αλλά ήταν μηδαμινής σημασίας, σύμφωνα με την Tepco.

Το πρόβλημα του μολυσμένου με ραδιενέργεια ύδατος είναι ωστόσο γενικότερο.

Αφορά επίσης σημαντικές ποσότητες που έχουν περάσει στο υπέδαφος του σταθμού και χύνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπως αναγνώρισε πρόσφατα η Tepco.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε διαβεβαίωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι οι αρχές θα δεσμευτούν για την επίλυση αυτού του προβλήματος, μια δέσμευση που επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πηγή: ΑΠΕ
Επιμέλεια: Γεωργία Μανώλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης