Τεράστια οικολογική καταστροφή απειλεί το Ισραήλ λόγω διαρροής πετρελαίου

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014, 20:25
Τεράστια οικολογική καταστροφή απειλεί το Ισραήλ λόγω διαρροής πετρελαίου
Η διαρροή χιλιάδων κυβικών μέτρων αργού πετρελαίου που σημειώθηκε τη νύχτα της Τετάρτης σε πετρελαιαγωγό στην έρημο του Ισραήλ, αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή την οποία έχει ποτέ γνωρίσει η χώρα, εκτίμησε ειδικός.

Η διαρροή σημειώθηκε σε μια περιοχή ακριβώς δίπλα από την παραλιακή πόλη Εϊλάτ και τέθηκε γρήγορα υπό έλεγχο. Ωστόσο τουλάχιστον ένα εκατομμύριο λίτρα πετρελαίου χύθηκαν στην περιοχή, έναν προστατευμένο φυσικό βιότοπο.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία του Ισραήλ», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δρ. Γκιλάντ Γκολούμπ, αναπληρωτής διευθυντής της ισραηλινής κυβερνητικής Αρχής για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Η καταστροφή αυτή «συνδέεται τόσο με το ίδιο το υλικό (μη διυλισμένο πετρέλαιο), που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καθαριστεί, όσο και με την περιοχή όπου υπήρξε η διαρροή».

Ο κ. Γκολούμπ εξέφρασε επιπλέον την ανησυχία «ότι οι βροχές που αναμένεται να σημειωθούν θα μεταφέρουν το πετρέλαιο στον Κόλπο του Εϊλάτ».

Εκπρόσωπος τύπου της Πετρελαϊκής Εταιρείας Εϊλάτ Ασκελόν (EAPC), η οποία εκμεταλλεύεται τον πετρελαιαγωγό, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η διαρροή τέθηκε υπό έλεγχο σε «λίγα λεπτά» όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει την ακριβή ποσότητα του πετρελαίου που διέρρευσε.

Όχημα προσέκρουσε κατά λάθος στον αγωγό, προκαλώντας τη διαρροή, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Haaretz επικαλέστηκε επιστολή της EAPC προς το υπουργείο Περιβάλλοντος, στην οποία έγινε λόγος για διαρροή τριών εκατ. λίτρα πετρελαίου.

Σε δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε η EAPC ανέφερε ότι συνεχίζει, σε συνεργασία με το υπουργείο, να εργάζεται «νυχθημερόν» για την απορρύπανση της περιοχής.

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014, 20:27