Τεράστιας έκτασης πλημμύρες σάρωσαν το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

Τεράστιας έκτασης πλημμύρες σάρωσαν το Κουίνσλαντ της Αυστραλίας

Εκτεταμένες πλημμύρες σημειώθηκαν στο βορειοανατολικό τμήμα της Αυστραλίας, με αποτέλεσμα ο στρατός της χώρας να αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές για να διασώσει κατοίκους.

Στρατιωτικοί ανέπτυξαν αμφίβια οχήματα για να διασώσουν κατοίκους με φακούς στα χέρια που είχαν βρει καταφύγιο στις οροφές των σπιτιών τους, καθώς τμήματα της πολιτείας Κουίνσλαντ μοιάζουν σαν να τα χτύπησε κατακλυσμός.Ο τροπικός Βορράς της αχανούς νήσου-ηπείρου είναι μάλλον συνηθισμένος στις βροχές των μουσώνων αυτήν την περίοδο του χρόνου, ωστόσο οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών ήταν πολύ πιο έντονες από τον μέσο όρο, ειδικά στην παραθαλάσσια πόλη Τάουνσβιλ.

Οι Αρχές αναγκάστηκαν την Κυριακή να ανοίξουν τους υδατοφράκτες, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες νερού, στην προσπάθειά τους να ελέγξουν την κατάσταση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Townsville Bulletin, θαλάσσιοι κροκόδειλοι εθεάθησαν σε πλημμυρισμένους δρόμους.Αυτού του είδους οι βροχές «δεν είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 20 χρόνια, είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια», δήλωσε το Σάββατο η επικεφαλής της πολιτειακής κυβέρνησης της Κουίνσλαντ, Αναστάζια Πάλασουκ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία της Αυστραλίας προειδοποίησε την Κυριακή για τον κίνδυνο νέων βροχοπτώσεων, ανεμοστρόβιλων και σφοδρών ανέμων τις προσεχείς ημέρες. Περίπου 20.000 κατοικίες κινδυνεύουν να πλημμυρίσουν εάν οι κατακρημνίσεις συνεχιστούν, σύμφωνα με την ίδια υπηρεσία.
Σχολεία και δικαστήρια δεν θα ανοίξουν σήμερα.

Σύμφωνα με μετεωρολόγους, ένα σύστημα μουσώνα που κινείται πολύ αργά βρίσκεται πάνω από τη βόρεια Κουίνσλαντ και, σε ορισμένες περιοχές, η βροχόπτωση αναμένεται να φθάσει το επίπεδο που καταγράφεται συνήθως κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, πριν υπάρξει κάποια βελτίωση.

Στην περιοχή σημειώνεται βροχόπτωση 2.000 χιλιοστών κάθε χρόνο, αλλά ορισμένες πόλεις ενδέχεται να δουν αυτό το όριο να ξεπερνιέται μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα.

Η Αυστραλία βίωσε εφέτος τον πιο θερμό Ιανουάριο που έχει καταγραφεί ποτέ, κάτι που επιδείνωσε την ξηρασία στην ενδοχώρα και στο ανατολικό της τμήμα, ενώ παράλληλα συνετέλεσε στην αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Οι καύσωνες δεν είναι σπάνιοι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του νοτίου ημισφαιρίου, ωστόσο ειδικοί επισημαίνουν πως η κλιματική αλλαγή προκαλεί άνοδο των θερμοκρασιών, κάτι που επιτείνει τον κίνδυνο υπερβολικά θερμών ημερών καθώς και πυρκαγιών.

Πηγή: ΑΠΕ

 

Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 4 Φεβρουαρίου 2019, 09:19