Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ρωσία

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 14:27
Εκτός ελέγχου η πυρκαγιά στην Ρωσία
Δεκάδες πυροσβέστες, τρία αεροσκάφη, τρία ελικόπτερα και τέσσερα εξειδικευμένα ρομπότ δίνουν αγωνιώδεις μάχες σήμερα για να καταστείλουν την πυρκαγιά που ξέσπασε τη νύχτα σε ρωσική αποθήκη πυρομαχικών, εξαιτίας της οποίας, 28.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους και διεκόπη η ροή σε αγωγό πετρελαίου από την μεγαλύτερη παραγωγό εταιρία αργού πετρελαίου της Ρωσίας.

Από την πυρκαγιά, την δεύτερη σε αποθήκη πυρομαχικών σε διάστημα λιγότερο από μια εβδομάδα, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 28 άνθρωποι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες με τις τεράστιες φλόγες να προκαλούν συνεχείς εκρήξεις στο στρατιωτικό συγκρότημα κοντά στην πόλη Ιζέφσκ, που βρίσκεται 1.200 χλμ ανατολικά της Μόσχας.

Η ρωσική εταιρεία Transneft, η οποία έχει το μονοπώλιο στο δίκτυο μεταφοράς πετρελαίου στη Ρωσία, ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λαμβάνει 131.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα από τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, τη Rosneft. Επίσης, διεκόπη η παροχή πετρελαίου - περίπου 30.000 βαρέλια την ημέρα - και από τις εταιρείες LUKOIL και Russneft.

«Ο αγωγός σταμάτησε να λαμβάνει πετρέλαιο από τη 01:00 ώρα Μόσχας σήμερα. Οι πελάτες συνεχίζουν να προμηθεύονται πετρέλαιο από τα αποθέματά μας», τόνισε ο εκπρόσωπος της Transneft, 'Ιγκορ Ντιομίν.

Στην αποθήκη, κοντά στο χωριό Πουγκάτσιοβο είναι αποθηκευμένες 10.000 οβίδες και άλλα πυρομαχικά, που ισοδυναμούν σε ισχύ με 58.000 τόννους ΤΝΤ. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο, Πρώτο Κανάλι, η πυρκαγιά και οι εκρήξεις σημειώθηκαν κατά την φόρτωση και εκφόρτωση των πυρομαχικών, ένα κλασικό σενάριο γι΄αυτού του τύπου τα ατυχήματα στη Ρωσία.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2011, 14:46