Το «Κτήνος» θα περάσει δίπλα από τη Γη

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014, 13:55
Το «Κτήνος» θα περάσει δίπλα από τη Γη
Ένας τεράστιος αστεροειδής που φέρει από τους επιστήμονες το προσωνύμιο «Κτήνος», θα περάσει δίπλα από τη Γη το πρωί της Κυριακής, 8 Ιουνίου. Ο αστεροειδής 2014 HQ124 έχει μέγεθος μεγαλύτερο από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, αλλά σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αστρονόμων, δεν θα απειλήσει τον πλανήτη μας, καθώς θα περάσει σε απόσταση περίπου 1,15 εκατ. χιλιομέτρων. Την τριπλάσια δηλαδή απόσταση από αυτή που χωρίζει τη Γη και τη Σελήνη.

Ο πελώριος αστεροειδής, διαμέτρου περίπου 350 μέτρων, ανακαλύφθηκε φέτος τον Απρίλιο από το υπέρυθρο διαστημικό τηλεσκόπιο WISE της NASA.Ταξιδεύει με ταχύτητα 14 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και θα φθάσει στο κοντινότερο σημείο από τον πλανήτη μας περίπου στις 9 το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδος).

Οι αστρονόμοι δεν είναι ευχαριστημένοι ωστόσο με την καθυστερημένη ανακάλυψη του αστεροειδούς. Το γεγονός ότι η ύπαρξη ενός αστεροειδούς αυτού του μεγέθους ήταν άγνωστη μέχρι τώρα στην επιστημονική κοινότητα και έγινε αντιληπτή μόλις δύο μήνες προτού αυτός περάσει σχετικά κοντά από τη Γη είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Δείχνει ότι δεν είμαστε προετοιμασμένοι για παρόμοιους κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν τον πλανήτη μας ανά πάσα ώρα και στιγμή.

«Ο HQ124 είναι τουλάχιστον δέκα φορές μεγαλύτερος, ίσως και 20 φορές, από τον αστεροειδή που τραυμάτισε χίλιους ανθρώπους πέρυσι στο Τσελιάμπινσκ της Σιβηρίας. Αν επρόκειτο να μας χτυπήσει, η ενέργεια που θα απελευθερωνόταν, δεν θα μετριόταν σε χιλιοτόνους, όπως οι ατομικές βόμβες που έδωσαν τέλος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά σε μεγατόνους, όπως οι κατοπινές βόμβες υδρογόνου», δήλωσε στο space.com ο αστρονόμος Μπομπ Σέρμαν του αστρονομικού παρατηρητηρίου Slooh.

Η NASA εκτιμά ότι έχει ανακαλυφθεί πάνω από το 90% των κοντινών στη Γη αστεροειδών που έχουν το μέγεθος βουνού ή άλλων ουρανίων σωμάτων διαμέτρου άνω του ενός χιλιομέτρου. Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 6 Ιουνίου 2014, 13:56