Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ζήτησε προσωπικά συγγνώμη από τους ηγέτες κυβερνήσεων 12 χωρών της Καραϊβικής με αφορμή τη μεταχείριση μεταναστών της λεγόμενης «γενιάς του Windrush» από τις χώρες αυτές.

Η συνάντηση της Βρετανίδας Πρωθυπουργού με τους 12 ηγέτες που βρίσκονται στο Λονδίνο για τη σύνοδο της Κοινοπολιτείας ακολούθησε μία ημέρα σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης στη Βουλή των Κοινοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτή προκλήθηκε από την παραδοχή του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δε γνωρίζει αν μετανάστες από την Καραϊβική που ζούσαν στη Βρετανία επί δεκαετίες έχουν απελαθεί κατά λάθος, όπως καταγγέλλεται.

Η ονομασία «γενιά του Windrush» αποδίδεται στους μετανάστες από την Καραϊβική που είχαν εγκατασταθεί στη Βρετανία μετά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μερικοί από τους οποίους απειλούνται σήμερα, μετά από τόσες δεκαετίες, με απέλαση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συλλογικός χαρακτηρισμός τους ως «γενιά του Windrush» έχει προκύψει από το ομώνυμο πλοίο που μετέφερε το πρώτο κύμα μεταναστών από την Τζαμάικα και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 1948.

Η απειλή απέλασης οφείλεται στους αυστηρότερους ελέγχους που έχουν υιοθετηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών εφόσον κάποιος μη Βρετανός υπήκοος επιθυμεί να υποβάλει αίτηση για είσπραξη κοινωνικών επιδομάτων, για πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, για ενοικίαση σπιτιού ή για εύρεση εργασίας.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «ημέρα εθνικής ντροπής» για τη Βρετανία, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ακροδεξιά ρητορική και νοοτροπία στο μεταναστευτικό μετά από το Brexit.

Η κα Μέι, που αρχικά είχε απορρίψει το αίτημα των ξένων ηγετών για συνάντηση, είπε: «Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη το ζήτημα. Η Υπουργός Εσωτερικών απολογήθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες για την όποια αγωνία έχει προκληθεί. Και θέλω να απολογηθώ σε εσάς σήμερα. Επειδή λυπούμαστε ειλικρινά για την όποια αγωνία έχει προκληθεί».

Στη συνέχεια διαβεβαίωσε πως όσοι μετανάστες από τις Δυτικές Ινδίες έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στη Βρετανία πριν από το 1973, όταν άλλαξε ο μεταναστευτικός νόμος για τους πολίτες της Κοινοπολιτείας, «έχουν το δικαίωμα να παραμείνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης