Τέσσερις είναι, τελικά, οι υποψήφιοι για τη θέση επόμενου προέδρου του Eurogroup, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Συμβουλίου των κρατών-μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα υποψηφιότητα υπέβαλαν η υπουργός Οικονομικών της Λετονίας, Ντάνα Ρεζνιέτσε-Οζόλα, του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμένια, της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ και της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου. Η διαδικασία θα ξεκινήσει με τους υποψηφίους να γνωστοποιούν τις προτεραιότητές τους για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ο νέος πρόεδρος θα εκλεγεί με απλή πλειοψηφία (τουλάχιστον δέκα ψήφους). Εάν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει δέκα ψήφους, ο νυν πρόεδρος, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα ενημερώσει έναν-έναν ιδιαιτέρως για τις ψήφους που έχουν λάβει, προκειμένου να αποφασίσουν οι ίδιοι εάν επιθυμούν να συνεχίσουν ή να αποσύρουν την υποψηφιότητά τους. Η ψηφοφορία θα επανααμβάνεται μέχρι κάποιος από τους υποψηφίους να λάβει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί στους υπουργούς στο τέλος της ψηφοφορίας και θα παρουσιαστεί στη συνέντευξη Τύπου της Eurogroup αμέσως μετά.

Ο νέος πρόεδρος του Eurogroup θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιανουαρίου 2018 και η θητεία του θα διαρκέσει δυόμισι χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι με τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) ήδη να κατέχουν τις υψηλότερες θέσεις στην ΕΕ, εκτιμάται ότι το προβάδισμα για τη θέση του νέου προέδρου του Eurogroup έχουν οι υποψήφιοι που προέρχονται από τους Σοσιαλδημοκράτες, δηλαδή ο Σλοβάκος, Πίτερ Κάζιμιρ και ο Πορτογάλος, Μάριο Σεντένο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης