Πατήστε εδώ για να παρακολουθήστε live εικόνα από τις διαδηλώσεις στο Κίεβο.

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στο Κίεβο. Ειδικότερα, σύμφωνα με δηλώσεις στα μίντια ενός εκ των συντονιστών της παροχής πρώτων βοηθειών κατά τις διαμαρτυρίες, Οleg Musiy, ο αριθμός των νεκρών έχει αυξηθεί σε πέντε. Παράλληλα, κατηγόρησε τις αστυνομικές Αρχές για τον θάνατο των διαδηλωτών, οι οποίες εμπόδισαν τις ιατρικές ομάδες παροχής πρώτων βοηθειών να φτάσουν στους τραυματισμένους. Σύμφωνα με τον ίδιο οι τραυματίες ξεπερνούν τους 300.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εισαγγελίας, συνολικά οι νεκροί διαδηλωτές είναι τέσσερις. Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα, ενώ ένας τρίτος διαδηλωτής υπέκυψε στα τραύματά του μετά από πτώση από ύψος 10 μέτρων. Πάνω από 400 διαδηλωτές και αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί κατά τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των τελευταίων τεσσάρων ημερών, σύμφωνα με το CNN.

Από την πλευρά του, το Russia Today, μετέδωσε λίγο πριν τις 20.00 (ώρα Ελλάδος) τη δήλωση εκπροσώπου της Αστυνομίας στο Ria Novosti, που λέει ότι «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μόνο δύο περιπτώσεις (θανάσιμων περιστατικών). Η έρευνα για αυτούς τους θανάτους είναι σε εξέλιξη».

Οι διαδηλωτές απαντούν στην αστυνομική βία των πλαστικών σφαιρών, των χημικών και των οβίδων κρότου – λάμψης, με πέτρες και κοκτέιλ αυτοσχέδιων βομβών μολότοφ. Αυτή την ώρα (7.00-ώρα Ελλάδος) η αστυνομία εκτός από χημικά, κάνει και χρήση κανόνων εκτόξευσης νερού, προκειμένου να διαλύσεις τους περίπου 8.000 με 10.000 διαδηλωτές που παραμένουν συγκεντρωμένοι στην κεντρική πλατεία του Κιέβου (φωτό άρθρου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 22.00 το βράδυ, η εικόνα στην Πλατεία Ανεξαρτησίας δεν έχει αλλάξει και πολύ. Οι διαδηλωτές στήνουν οδοφράγματα για να αποφύγουν τους αστυνομικούς.

Οι διαδηλωτές κατέστρεψαν ένα αυτοκίνητο και το μετέφεραν στην οδό Hrushevskogo για να ενισχύσουν περαιτέρω το οδόφραγμά τους.

Δείτε live εικόνα από τις μαζικές διαδηλώσεις στο Κίεβο:


Live streaming video by Ustream
Εισβολή σε στούντιο τοπικού καναλιού

Εν μέσω των διαδηλώσεων, το βράδυ της Τετάρτης, πάνω από 20 άτομα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στα στούντιο τοπικού καναλιού του Κιέβου, που έχει τις εγκαταστάσεις του στην οδό Kreschatik, κοντά στην καρδιά των διαδηλώσεων.

Η τοπική αστυνομία ανέφερε ότι άγνωστοι έσπασαν τις πόρτες και εισέβαλαν στον σταθμό. Εκεί, έκαναν πλιάτσικο και αφαίρεσαν εξοπλισμό και έπιπλα.

Το θέμα ήδη διερευνάται.

Μαύρος από τους καπνούς ο ουρανός της ουκρανικής πρωτεύουσας το απόγευμα της Τετάρτης

Πρώτη επαφή Γιανουκόβιτς – αντιπολίτευσης

Εν μέσω της συνεχιζόμενης βίας και της αποφασιστικότητας των διαδηλωτών να παραμείνουν παρά τον κίνδυνο στην κεντρική πλατεία του Κιέβου ο πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αποφάσισε να υποχωρήσει και να ξεκινήσει επαφές με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρει το Russia Today, πραγματοποιήθηκε το «πρώτο στάδιο» των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να τερματιστεί η συνεχιζόμενη βία. Η συνάντηση διήρκησε περισσότερο από τρεις ώρες, ενώ το προεδρικό γραφείο αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε το ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης Αρσένι Γιατσένουκ, μία ώρα μετά τη λήξη της συνάντησης, οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου με την οποία θα ακυρωθούν τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν στις 16 Ιανουαρίου. Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος προσφέρθηκε να «συνεχίσει αύριο τις συνομιλίες αναφορικά με τα εν λόγω νομοσχέδια» πρόσθεσε ο Γιατσένουκ.

Λίγο αργότερα, ο Βίταλι Κλίτσκο απείλησε να περάσει στην αντεπίθεση αν ο πρόεδρος δεν απαντήσει στις απαιτήσεις τους την Πέμπτη. «Αν αύριο ο πρόεδρος δεν απαντήσει… τότε θα γίνουμε επιθετικοί» δήλωσε ο Κλίτσκο και κάλεσε τον κόσμο να παραμείνει στους δρόμους και να μην υποχωρήσει από την Πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η πρώτη συνάντηση του Γιανουκόβιτς με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης εν μέσω ταραχών
 
Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης