Τρεις άμαχοι κι ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν σήμερα όταν ξέσπασαν επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Πέντε ακόμα άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους ένας αστυνομικός, κατά τον ίδιο.

«Περίπου 500 ως 1.000 άμαχοι διαδήλωναν εναντίον της αστυνομίας διότι πήραν τις σορούς νεκρών πολέμαρχων των Ταλιμπάν από την περιοχή Μπακόρζο στην πόλη Καλάτ, στην επαρχία Ζαμπούλ, για περαιτέρω έρευνα», ανέφερε ο Μοχάμαντ Νάμπι Ελχάμ, επικεφαλής της αστυνομίας στη Ζαμπούλ. Ένοπλοι παρεισέφρησαν στην διαδήλωση και άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι θάνατοι, πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδήλωση κοντά στην πόλη Καλάτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ζαμπούλ, διήρκεσε περίπου τρεις ώρες πριν ξεσπάσουν τα επεισόδια.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο τοπικός ηγέτης των Ταλιμπάν Μουλάς Σαριφουλάχ και μερικά ακόμα ηγετικά στελέχη και απλά μέλη των Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε συμμαχική επιχείρηση αυτή την εβδομάδα.

Κάτοικοι της περιοχής «προσπαθούσαν να θάψουν τις σορούς των ανταρτών όταν η αστυνομία διέκοψε την τελετή και πήρε τις σορούς για να εξακριβώσει εάν πράγματι οι νεκροί ήταν διοικητές των Ταλιμπάν», είπε ο Ελχάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο οι διαδηλωτές είπαν ότι οι δυνάμεις του NATO και του αφγανικού στρατού σκότωσαν αμάχους στην διάρκεια της νυχτερινής αυτής επιδρομής.

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) δήλωσε πως «δεν έχουμε λάβει καμιά αναφορά για απώλειες μεταξύ των αμάχων στην διάρκεια της επιχείρησης αυτής».

Τουλάχιστον 1.462 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Αφγανιστάν το πρώτο εξάμηνο του 2011, αριθμός που είναι αυξημένος κατά 15% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που επιρρίπτει την ευθύνη για το 80% των θανάτων στους Ταλιμπάν.

Οι επιθέσεις έχουν ενταθεί στο Αφγανιστάν από την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης της ευθύνης για την ασφάλεια στις αφγανικές δυνάμεις, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του 2014, όταν θα αποχωρήσουν όλες τα ξένα μάχιμα στρατεύματα.

Οι θάνατοι στις τάξεις του NATO έφθασαν επίσης σε επίπεδα-ρεκόρ πέρυσι, με 711 νεκρούς. Εφέτος έχουν σκοτωθεί ήδη 341, τα δύο τρίτα εκ των οποίων ήταν Αμερικανοί, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ιστότοπο www.icasualties.org. Η ISAF ανακοίνωσε ότι ένας νατοϊκός στρατιώτης σκοτώθηκε από πυρά εξεγερμένων στο νότο σήμερα, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης