Τα πρώτα στον κόσμο κρούσματα μετάδοσης της φυματίωσης από γάτες σε ανθρώπους αναφέρθηκαν στην Αγγλία, σε μία τοπική μικροεπιδημία που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από κουνάβια.

Συνολικώς μολύνθηκαν τέσσερις άνθρωποι – οι δύο από την ίδια οικογένεια, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE), που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας
Οι δύο αυτοί ασθενείς εκδήλωσαν ενεργή φυματίωση από βόειο βάκιλο της φυματίωσης (mycobacterium bovis ή m. bovis), το μικρόβιο που προκαλεί τη νόσο στα βοοειδή και σε άλλα σπονδυλωτά ζώα.
Οι άλλοι δύο ασθενείς έχουν ανενεργή μορφή της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέσα σε λίγες εβδομάδες μολύνθηκαν εννέα κατοικίδιες γάτες στην πόλη Νιούμπερι της κομητείας του Μπέρκσαϊρ, στην Αγγλία. Οι έξι από αυτές πέθαναν εξαιτίας της φυματίωσης ή τους έγινε ευθανασία, δύο επέζησαν και μία έφυγε από το σπίτι της.

Επτά από τις γάτες είχαν πληγές από δάγκωμα ζώου, οι οποίες πιστεύεται ότι πιθανότατα προκλήθηκαν από κουνάβια, τα οποία αποτελούν φορείς του μικροβίου που προκαλεί βόειο φυματίωση.
Οι υγειονομικές αρχές εξέτασαν 24 ανθρώπους που είχαν άμεση επαφή με τις εννέα γάτες, διαπιστώνοντας ότι τελικά οι τέσσερις είχαν μολυνθεί από αυτές.

Τα κρούσματα σε κατοικίδιες γάτες και ανθρώπους καταγράφηκαν πέρυσι αλλά χθες το βράδυ δημοσιοποιήθηκαν. Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2013, ενώ πιστεύεται πως ο κίνδυνος επανάληψης του φαινομένου είναι «πολύ μικρός», σύμφωνα με τον PHE.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξήγησε ο οργανισμός, η μετάδοση του υπαίτιου βακτηρίου από τα μολυσμένα ζώα στους ανθρώπους «μπορεί να συμβεί όταν κάποιος εισπνεύσει ή καταπιεί βακτήρια που απορρίπτει το ζώο ή όταν μολυνθούν κοψίματα ή πληγές στα χέρια του εν όσω φροντίζει μολυσμένα ζώα ή τις πληγές τους δίχως να φοράει γάντια».

«Τα περιστατικά αυτά αποτελούν πολύ σπάνια περίπτωση μετάδοσης ανάμεσα σε κατοικίδια ζώα και ανθρώπους», δήλωσε η δρ Ντίλις Μόργκαν, ομότιμη καθηγήτρια στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου και επικεφαλής του Τμήματος Γαστρεντερικών, Αναδυόμενων & Ζωονοτικών Λοιμώξεων του PHE.

Και συνέχισε: «Ο βόειος βάκιλος της φυματίωσης είναι σπάνιος στις γάτες – προσβάλλει κυρίως τα βοοειδή και άλλα ζώα της κτηνοτροφίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης