Την έναρξη της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο κοινωνίας πολιτών, στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Φόρουμ Διάλογος Σότσι», η ίδρυση του οποίου ανάγεται σε δική τους πρωτοβουλία, θα κηρύξουν την ερχόμενη Τετάρτη στο Σότσι, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, που μεταβαίνει στη ρωσική πόλη για αυτόν τον σκοπό.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι στη Βιέννη ο εκπρόσωπος του Αυστριακού προέδρου, πρόκειται για πρωτοβουλία με στόχο τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στους πολίτες των δύο χωρών, ενώ ανάλογες πλατφόρμες διαλόγου είναι ο ρωσο-γερμανικός «Διάλογος Πετρούπολης» και ο ρωσο-γαλλικός «Διάλογος Τριανόν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Διάλογος Σότσι» στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην προώθηση των επαφών στους τομείς της επιστήμης, της παιδείας, της τέχνης και του αθλητισμού, που θα αναλάβουν επιτροπές προσωπικοτήτων από τις δύο πλευρές.

Των επιτροπών θα προεδρεύουν, από αυστριακής πλευράς ο πρώην πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αυστρίας και νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Οικονομικών Επιμελητηρίων Κρίστοφ Λάιτλ, και από ρωσικής πλευράς ο πρώην υπουργός Παιδείας και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν Αντρέι Φουρσένκο.

Η δρομολόγηση του Φόρουμ Διάλογος Σότσι προβλέπεται στη Διακήρυξη που είχαν υπογράψει τον περασμένο Μάρτιο ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και η Αυστριακή ομόλογός του Κάριν Κνάισλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέραν της διμερούς συνεργασίας Ρωσίας-Αυστρίας, που χαρακτηρίζεται «πολύ καλή», τις συνομιλίες των προέδρων Πούτιν και Βαν ντερ Μπέλεν στο Σότσι θα απασχολήσουν ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, ιδιαίτερα η κρίση σε σχέση με την Ουκρανία, που επηρεάζει τις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως επισήμανε στις σημερινές δηλώσεις του ο Ράινχαρντ Πικλ-Χερκ, ο εκπρόσωπος του Αυστριακού προέδρου, «η Αυστρία δεσμεύεται στην ενότητα της ΕΕ, υποστηρίζοντας πλήρως τις κοινές θέσεις της, θεωρεί όμως ταυτόχρονα σημαντικό τον διάλογο με την Μόσχα».

Το θέμα της Ουκρανίας είχε βρεθεί, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς τον περασμένο Οκτώβριο στην Αγία Πετρούπολη με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι δύο πολιτικοί είχαν εγκαινιάσει τότε στο Μουσείο “Ερμιτάζ” την μεγάλη έκθεση «Αυτοκρατορικές μητροπόλεις», η οποία από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο παρουσιαζόταν στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη.

Επρόκειτο για την τέταρτη συνάντηση των Κουρτς και Πούτιν από τις αρχές της περυσινής χρονιάς, καθώς ο Αυστριακός καγκελάριος είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα τον Φεβρουάριο του 2018, στις 5 Ιουνίου είχε επισκεφθεί τη Βιέννη ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος λίγο αργότερα, στις 18 Αυγούστου, είχε παραστεί ως προσκεκλημένος της στον γάμο της Αυστριακής υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε συνάντησή του με τον Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε συνέντευξή του στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε ζητήσει τη σταδιακή ελάττωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που ο ίδιος την συνέδεε τότε με την «ύπαρξη προόδου στην Ανατολική Ουκρανία», για να δοθεί, όπως τόνιζε, κινητικότητα στην αδιέξοδη κατάσταση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Πέρυσι τον Μάρτιο, σε τοποθετήσεις τόσο του Σεμπάστιαν Κουρτς όσο και της υπουργού Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, είχε τονιστεί η άρνηση της Βιέννης να προχωρήσει στην απέλαση Ρώσων διπλωματών από τη χώρα, σε σχέση με την υπόθεση Σκριπάλ, καθώς, όπως τόνιζαν, η Αυστρία θέλει να είναι «γεφυροποιός ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση και να διατηρήσει ανοικτούς τους διαύλους συνομιλίας με τη Ρωσία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης