Τετ α τετ Τραμπ - Πούτιν με κύριο θέμα το πρόβλημα των πυρηνικών όπλων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, 19:17
Τετ α τετ Τραμπ - Πούτιν με κύριο θέμα το πρόβλημα των πυρηνικών όπλων
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι σκοπεύει να συζητήσει τη «σημαντική μείωση» των πυρηνικών όπλων στη συνάντηση κορυφής που θα έχει τη Δευτέρα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι στην εξοχική κατοικία της τελευταίας στο Τσέκερς, ο Τραμπ είπε ότι κατά την άποψή του η διάδοση των πυρηνικών όπλων είναι «το μεγαλύτερο πρόβλημα του κόσμου».

«Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να τα μειώσουμε σημαντικά, εννοώ, στην ιδανική περίπτωση να τα ξεφορτωθούμε, ίσως αυτό είναι ένα όνειρο αλλά σίγουρα είναι ένα θέμα που θα συζητήσω» με τον Πούτιν, είπε. «Είναι επίσης ένα πολύ ακριβό πράγμα αλλά αυτό είναι ήσσονος σημασίας», πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι είναι δύσκολο να επιτύχει ουσιαστικές συμφωνίες με τη Ρωσία επειδή οι πολιτικοί αντίπαλοί του θα τον χαρακτηρίσουν υπερβολικά φιλορώσο. «Έχουμε αυτήν την ανοησία που συνεχίζεται, είναι καθαρή ανοησία, αλλά το καθιστά πολύ δύσκολο να κάνουμε κάτι με τη Ρωσία επειδή, οτιδήποτε γίνεται λένε: Α, λατρεύει τη Ρωσία. Αγαπώ τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά μου αρέσει να έχω επίσης καλές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα και άλλες χώρες», εξήγησε, τονίζοντας ότι ο ίδιος ήταν «πιο σκληρός» απέναντι στη Μόσχα από οποιονδήποτε προκάτοχό του. «Τούτων λεχθέντων, αν μπορούμε να αναπτύξουμε μια σχέση (με την Πούτιν) θα ήταν φανταστικό, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας για άλλη μια φορά ότι το «κυνήγι μαγισσών» (σ.σ. οι έρευνες των ομοσπονδιακών αρχών για την παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016 και την ενδεχόμενη σύμπραξη του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία) στις ΗΠΑ είναι αυτό που πλήττει πραγματικά τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Ο Τραμπ δεν έχει δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το ποιες συνθήκες που αφορούν τα πυρηνικά όπλα θα ήθελε να συζητήσει με τον Πούτιν.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο το θέμα της Συρίας και της Ουκρανίας.

Για το θέμα της Κριμαίας ο Αμερικανός πρόεδρος είπε «θα δούμε» τι θα γίνει, προσθέτοντας: «Αν ήξερα τι θα συνέβαινε δεν θα σας το έλεγα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 13 Ιουλίου 2018, 19:18