Συνομιλίες με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα έχει την ερχόμενη Τρίτη, 26 Ιουνίου, στη Βιέννη ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι από την Αυστριακή Ομοσπονδιακή Καγκελαρία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως «την Τρίτη 26 Ιουνίου 2018 ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θα συναντήσει τον πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο Μέγαρο της Καγκελαρίας, για μία συνομιλία εργασίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρατηρητές στη Βιέννη αναμένουν πως στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η υπογραφή την περασμένη Κυριακή της Συμφωνίας για το ονοματολογικό από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, όπως και η περαιτέρω προσέγγιση της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Βιέννη προωθεί ιδιαίτερα αυτή την προσέγγιση και την θέτει στις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2018 , στο πλαίσιο μίας μελλοντικής έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Σε σχέση με τη Συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ήδη την νύχτα της 12ης προς την 13η Ιουνίου, η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ είχε απευθύνει συγχαρητήρια στην Αθήνα και τα Σκόπια για την επίτευξη της μεταξύ τους συμφωνίας, υιοθετώντας μάλιστα η ίδια το συμφωνηθέν από τις δύο πλευρές νέο όνομα της ΠΓΔΜ, «Βόρεια Μακεδονία», ενώ λίγο αργότερα ακολούθησαν τα συγχαρητήρια από τον Αυστριακό καγκελάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Συγχαρητήρια στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση της μακρόχρονης διαφοράς για το όνομα – μία επιτυχία για τον διάλογο και την διπλωματία. Αυτή είναι μία σημαντική ημέρα για ολόκληρη την περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά η Κάριν Κνάισλ μέσω Twitter, ενώ λίγο αργότερα το σχόλιο αυτό «συμμερίστηκε» ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, μέσω του ίδιου ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης.

Η Αυστριακή υπουργός Εξωτερικών είχε φιλοξενήσει στις 30 Μαρτίου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη τη δεύτερη τριμερή συνάντηση για το θέμα του ονόματος ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς.

Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στο αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών, καθώς λόγω τότε της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών, οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ παρέμειναν την ημέρα αυτή κλειστές, ενώ η τρίτη και τελευταία τριμερής συνάντηση τους στην αυστριακή πρωτεύουσα έγινε και πάλι στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ στις 25 Απριλίου.

Ήδη σε δηλώσεις της, λίγο μετά την πρώτη συνάντηση του Νίκου Κοτζιά, του Νίκολα Ντιμιτρόφ και του Μάθιου Νίμιτς στην τρίτη έδρα του ΟΗΕ στη Βιέννη, στις 13 Φεβρουαρίου, η Κάριν Κνάισλ, αναφερόμενη στα Δυτικά Βαλκάνια και στην ενταξιακή προοπτική τους στην ΕΕ – που θα είναι μία από τις προτεραιότητες της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, που αρχίζει την 1η Ιουλίου – είχε επισημάνει πως «καταβάλλονται προσπάθειες από πολλούς για να προχωρήσει το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης