Το Ιράν κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία, την Πέμπτη για εναέρια επίθεση στην πρεσβεία του στη Σαναά, πρωτεύουσα της Υεμένης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πιθανή κλιμάκωση της θρησκευτικής και γεωπολιτικής σύγκρουσης που επικρατεί στην περιοχή.

Η επίθεση στην πρεσβεία πιστεύεται ότι συνέβη, όταν ο Σαουδικός Συνασπισμός που ηγείται των συγκρούσεων στην Υεμένη προέβει στις βαρύτερες αεροπορικές επιδρομές του εδώ και μήνες. Οι σαουδικοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές στόχευαν εκτοξευτές πυραύλων που οι Houth, επαναστάτες που αγωνίζονται ενάντια της κυβέρνησης της Υεμένης, έχουν χρησιμοποιήσει σε επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Σαουδικής Αραβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Υεμένη, όπως και η Συρία, θεωρείται κρίσιμο πεδίο μάχης στον πόλεμο μεσολάβησης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας, μια Σουνιτική μοναρχία, και τους Σιίτες του Ιράν.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις εχθροπραξίες που ξέσπασαν το Μάρτιο, αφότου οι Houth έδιωξαν από την εξουσία τον πρόεδρο Abdu Rabbu Mansour Hadi. Η Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει τον εξόριστο πλέον πρόεδρο Hadi, οδηγεί μια αραβική στρατιωτική συμμαχία που πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές αλλά και επιδρομές εδάφους εναντίον των Houth.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ILN ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών , Hossein Jaber Ansari, καταδίκασε έντονα πυραυλική επίθεση στην πρεσβεία του Ιράν στην Sanaa από τις Σαουδικές δυνάμεις, η οποία τραυμάτισε αριθμό φρουρών και προκάλεσε ζημιές στο κτίριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: NY Times

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης