«Τέτοια εγκλήματα όπως στη Συρία δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα»

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 02:01
«Τέτοια εγκλήματα όπως στη Συρία δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε το Σάββατο πως υπάρχουν «σοβαρές υπόνοιες» για την ευθύνη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ στις επιθέσεις με χημικά όπλα, χωρίς όμως να εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της σε μια στρατιωτική επέμβαση από τις ΗΠΑ.

Στο μήνυμα που έστειλαν οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 κυβερνήσεων της ΕΕ τονίζεται η σημασία για αναμονή της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ –η οποία ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είπε ότι πιθανώς να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος της εβδομάδας- προτού προβούν στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

«Απέναντι στην κυνική χρήση χημικών όπλων, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει παθητική», δήλωσαν οι υπουργοί στην τελική ανακοίνωση της συνόδου. «Μια σαφής και ισχυρή απάντηση είναι αναγκαία για να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι τέτοια εγκλήματα δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτά και να μένουν ατιμώρητα. Πρέπει να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός ειδεχθούς προηγούμενου για την επαναλαμβανόμενη χρήση χημικών όπλων, στη Συρία ή αλλού».

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται επίσης σαφές ότι η ΕΕ αναμένει από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση για μια ενδεχόμενη στρατιωτική δράση στη Συρία, ενώ τονίζεται ότι οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.


Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου 2013, 02:03