Πρωταρχικός στόχος της νέας συνάντησης στο Βερολίνο, αύριο, στις 7:15 ώρα Ελλάδας, είναι σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ η αναζήτηση τρόπων εξόδου από την κρίση. Μιλώντας στην εφημερίδα Bild εξέφρασε την ελπίδα «να τερματιστούν επιτέλους οι εχθροπραξίες και η ανθρωπιστική βοήθεια θα φθάσει στην ανατολική Ουκρανία».

Την ίδια στιγμή το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι στις συνομιλίες θα συζητηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω διαλόγου, ακόμα και σε ανώτατο επίπεδο. Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης προετοιμάζεται συνάντηση του ουκρανού προέδρου Πέτρο Ποροσένσκο με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημειώνουμε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας Σεργκέι και Πάβελ Κλίμκιν ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να συμβάλλει πιο ενεργά στην επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα 24ωρο πριν την συνάντηση στην γερμανική πρωτεύουσα, λάδι στη φωτιά ρίχνει ένα βίντεο του αρχηγού των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας Αντρέιγ Σαχαρτσένκο, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο. Ο αρχηγός των φιλορώσων ανακοινώνει ότι έχει στη διάθεσή του ρωσικές ενισχύσεις με 30 τεθωρακισμένα και 1.200 εκπαιδευμένους μαχητές. Η Μόσχα ωστόσο, που αρνείται κάθε άμεση ανάμειξή της στη διένεξη, υποστηρίζει ότι ίσως εθελοντές από διάφορες χώρες έχουν ενταχθεί στις γραμμές των φιλορώσων. Έρευνα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων δείχνει ότι μεμονωμένα άτομα από την Πολωνία, την Τσεχία, την Βουλγαρία, την Λετονία και την Σερβία πολεμούν στο πλευρό των αυτονομιστών.

Πρέπει να τερματιστεί η στήριξη των αυτονομιστών

Στο τηλεφώνημα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το βράδυ της Παρασκευής, η Αγκελα Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να συμβάλλει στην εκτόνωση της κρίσης. Όπως, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, η καγκελάριος ζήτησε επίσης από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να «διακόψει τη ροή στρατιωτικού υλικού, στρατιωτικών συμβούλων και ενόπλων από τη Ρωσία προς την Ουκρανία, έτσι ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο μια συμφωνία εκεχειρίας». Παράλληλα η καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα, η ρωσική οχηματοπομπή με την ανθρωπιστική βοήθεια, να φθάσει σύντομα στον προορισμό της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης