Τεχεράνη: Οι κυρώσεις δεν σταματούν το πυρηνικό πρόγραμμα

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010, 13:10
Τεχεράνη: Οι κυρώσεις δεν σταματούν το πυρηνικό πρόγραμμα
Ο επικεφαλής των διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης δήλωσε σήμερα ότι οι διεθνείς κυρώσεις δεν θα εμποδίσουν το Ιράν να συνεχίσει τις πυρηνικές του δραστηριότητες.

«Οι Ιρανοί είναι εξοικειωμένοι στις κυρώσεις. Θεωρούμε τις κυρώσεις ως ευκαιρίες. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικότερα την (πυρηνική) πορεία μας», φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το πρακτορείο Irna, ο Σαΐντ Τζαλίλι και τόνισε ότι η Δύση πρέπει να σταματήσει να απειλεί το Ιράν και να αλλάξει τις λαθεμένες μεθόδους της.

Η Δύση κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί συγκαλυμμένα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα, ενώ η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Τζαλίλι, που βρίσκεται από χθες στο Πεκίνο για συνομιλίες με Κινέζους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, ανέφερε μέσω διερμηνέα ότι «στις συνομιλίες που είχε με την Κίνα συμφωνήθηκε πως εργαλεία όπως οι κυρώσεις έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους».

Ερωτηθείς εάν η Κίνα υποστηρίζει τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας του για το πυρηνικό της πρόγραμμα απάντησε ότι «εναπόκειται στην Κίνα να απαντήσει». Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι βασικός προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 2 Απριλίου 2010, 13:10