Το Ιράν κάλεσε την πολιτική ηγεσία στο Ιράκ να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα συμπεριληφθούν και σουνίτες μουσουλμάνοι.

Ο Ιρανός πρεσβευτής Χασάν Καζέμι Κόμι δήλωσε ότι ο συνασπισμός Ιρακίγια, που περιλαμβάνει σιίτες και σουνίτες και κέρδισε τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα, θα έχει συζητήσεις στην Τεχεράνη τις επόμενες ημέρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιρακινοί πολιτικοί διαπραγματεύονται για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές, που δεν ανέδειξαν ξεκάθαρο νικητή. Στο παρελθόν, η Τεχεράνη είχε ταχθεί υπέρ μιας κυβέρνησης κυριαρχούμενης από σιίτες.

“Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή όλων των κομμάτων, αλλά αυτό είναι ένα εσωτερικό Ιρακινό ζήτημα Θα έχουμε μόνο συζητήσεις (με το Ιρακίγια), τίποτε περισσότερο”, δήλωσε ο Κόμι σε συνέντευξη Τύπου. “Είμαστε ανοιχτοί προς όλα τα (Ιρακινά) κόμματα”.

Μετά την ψηφοφορία, αρκετές αντιπροσωπείες σιιτικών και κουρδικών παρατάξεων έχουν μεταβεί στην Τεχεράνη για συνομιλίες. Ο ηγέτης του συνασπισμού Ιρακίγια, Ιγιάντ Αλάουι, πρώην πρωθυπουργός, επέκρινε αντιπάλους του όταν πήγαν στο Ιράν μετά το πέρας της διαδικασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του Κόμι, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ιράκ Κρίστοφερ Χιλ είπε ότι “νομίζω πως εναπόκειται στους Ιρακινούς να αποφασίσουν”.

Ο συνασπισμός Ιρακίγια κατέλαβε 91 έδρες στις εκλογές — δύο περισσότερες από το συνασπισμό υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Νούρι αλ Μάλικι.

Ο θεωρούμενος ως αντιαμερικανός πνευματικός Μοκτάντα αλ Σαντρ, ο οποίος ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη του πρωθυπουργού και την δημιουργία κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Κόμι, λέγοντας ότι στηρίζει το σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παρατάξεις.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό al Jazeera που εδρεύει στο Κατάρ η οποία μεταδόθηκε αργά το Σάββατο, ο Σαντρ χαρακτήρισε τον Μάλικι ως “απαράδεκτη” επιλογή για την πρωθυπουργία στη νέα κυβέρνηση. Σε εσωτερικές διεργασίες το κόμμα του Σαντρ -το οποίο έχει περίπου 40 έδρες στη βουλή- τάχθηκε την περασμένη εβδομάδα υπέρ της ανάδειξης του Ιμπραχίμ Τζαφάρι στο θώκο.

Στο Ιράκ καταγράφεται ραγδαία αύξηση των βομβιστικών επιθέσεων και άλλων ενεργειών από τις αρχές του μήνα, με πάνω από 100 νεκρούς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης