Την 40ή επέτειο της κατάληψης της αμερικανικής πρεσβείας στην Τεχεράνη γιορτάζει σήμερα το Ιράν, με διαδηλώσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις.

Στην Τεχεράνη χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί μπροστά στο κτήριο όπου βρισκόταν η αμερικανική πρεσβεία, στο κέντρο της ιρανικής πρωτεύουσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις όπως στη Μάσχαντ και στην Ισφαχάν και στην Ιλάμ, τη Σιράζ, την Μπουσέρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Mehr, που πρόσκειται στους συντηρητικούς, «οι ιρανικές αρχές βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο καθώς εκατομμύρια άνθρωποι συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις» σε όλη τη χώρα.

Στην Τεχεράνη άνδρες, γυναίκες και παιδιά κρατούσαν πανό στα αγγλικά και στα περσικά, τα οποία έγραφαν: «Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ, νίκη για το Ισλάμ» και άλλα συνθήματα ενάντια στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλοι διαδηλωτές κρατούσαν κίτρινες σημαίες στις οποίες είχαν γράψει «Κάτω η Αμερική», αλλά και πανό που αναφέρονταν στη χθεσινή ομιλία του ανώτατου ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για την ανάγκη να εμποδιστούν οι ΗΠΑ να «πατήσουν το πόδι τους» στο Ιράν.

Ο Χαμενεΐ απέκλεισε εκ νέου την Κυριακή το ενδεχόμενο διαλόγου με τις ΗΠΑ

«Η σταθερή αντίθεση στις διαπραγματεύσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα από τα σημαντικά εργαλεία που διαθέτει το Ιράν για να τις αποτρέψει να εισέλθουν στην αγαπημένη μας χώρα» δήλωσε ο Χαμενεΐ στην ομιλία του, αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύονται στα περσικά στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

«Αυτό το μέτρο, που υπαγορεύεται από τη λογική, απαγορεύει στην Αμερική να παρεισφρήσει εκ νέου στο Ιράν, συνιστά απόδειξη της πραγματικής εξουσίας και της ισχύος του Ιράν και δείχνει ότι η εξουσία (των Ηνωμένων Πολιτειών) δεν είναι παρά εικονική» πρόσθεσε ο Χαμενεΐ.

Στις 4 Νοεμβρίου 1979 τουλάχιστον εννέα μήνες μετά την ανατροπή του τελευταίου σάχη του Ιράν μια ομάδα φοιτητών, υπέρμαχων της Ισλαμικής Επανάστασης, εισέβαλε στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη, κρατώντας ομήρους. Για να τους αφήσουν ελεύθερους ζητούσαν οι ΗΠΑ να εκδώσουν τον σάχη για να δικαστεί στο Ιράν.

Η κρίση λύθηκε 444 ημέρες αργότερα μετά τον θάνατο στην Αίγυπτο του σάχη και την απελευθέρωση των 52 Αμερικανών διπλωματών.

Έκτοτε οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον δεν έχουν αποκατασταθεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης