«Μετά από 26 μήνες που έπαιζα αυτό που θεωρούσα ως viral dodgeball, αυτή την Κυριακή βγήκα θετικός στον Covid-19. Αυτό είναι αξιοσημείωτο μόνο για την οικογένειά μου και τον εργοδότη μου. Αλλά είναι μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου της πανδημίας στην Αμερική τώρα.

Άνθρωποι σαν εμένα μολύνονται παρόλο που είναι εμβολιασμένοι. Στην περίπτωσή μου, έχω λάβει δύο εμβόλια και δύο ενισχυτικά – όλα Pfizer. Το πιο πρόσφατο αναμνηστικό μού χορηγήθηκε στις 9 Μαΐου. Βγήκα θετικός 13 μέρες αργότερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θετικό μου τεστ, φυσικά, με βύθισε στην απομόνωση. Μία ολόκληρη εβδομάδα εργασιακών αναθέσεων -και ήταν περισσότερες από λίγες- εξαφανίστηκε. Το podcast μου “The Takeout” δεν παρέλειψε να παράγει μία πρωτότυπη εκπομπή κάθε εβδομάδα στην ιστορία του (που χρονολογείται από τον Ιανουάριο του 2017). 

Καθαρίσαμε την προσωπική εκπομπή που είχαμε προγραμματίσει και κλείσαμε τον δρ. Άντονι Φάουτσι, τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο του Προέδρου Μπάιντεν».

«Είσαι η προσωποποίηση αυτού», μου είπε ο Δρ Φάουτσι την Πέμπτη, αναφερόμενος στα αυξανόμενα ποσοστά μόλυνσης – περισσότερα από 100.000 περιστατικά την εβδομάδα σε εθνικό επίπεδο για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτός είναι ένας εξαιρετικά μεταδοτικός ιός. Και είναι πολύ πιθανό ότι εάν δεν εμβολιαζόσασταν και δεν είχατε διπλή ενίσχυση, τότε θα είχατε πολύ πιο σοβαρή έκβαση από ό,τι έχετε αυτή τη στιγμή. Και εσείς και εγώ, νομίζω – πολύ απίθανο Major, θα μιλούσαμε ο ένας στον άλλον αυτή τη στιγμή».

Ο Φάουτσι μπορούσε να με δει μέσω του Zoom. Κοίταξα και ακουγόμουν αρκετά καλά για μια συνέντευξη. Τα συμπτώματά μου ήταν κόπωση, πονοκέφαλος, χαμηλός πυρετός και νυχτερινές εφιδρώσεις. Η κούραση ήταν το πρώτο, πιο εμφανές σύμπτωμα. Το ένιωσα Σάββατο απόγευμα καθώς προσπαθούσα να παίξω γκολφ. Ήμουν τυλιγμένος με έναν εντελώς άγνωστο τρόπο. Είναι κοινό σύμπτωμα, μου είπε ο Φάουτσι.

Τα συμπτώματά μου ήταν διαχειρίσιμα. Έχω πάθει χειρότερα. Είχα πνευμονία και διπλή πνευμονία, και τα δύο ήταν πολύ χειρότερα.

Κι όμως, ακόμα και με τέσσερις δόσεις εμβολίου στο σύστημά μου, ο Covid εξακολουθούσε να είναι σαν πραγματική ασθένεια. Στο σημείο του Φάουτσι, σκέφτηκα πόσο χειρότερα θα μπορούσαν να ήταν τα πράγματα αν δεν είχα εμβολιαστεί και αν δεν είχα κάνει τις ενισχυτικές.

Ο Φάουτσι με ρώτησε αν είχα ζητήσει κάποια αντιιική θεραπεία. Ο γιατρός της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μου συνταγογράφησε το Paxlovid. Ξεκίνησα ένα πρόγραμμα πέντε ημερών την Τρίτη το απόγευμα και ένιωσα αισθητά καλύτερα το πρωί της Τετάρτης.

Αυτή ήταν η σωστή πορεία δράσης, μου είπε ο Φάουτσι, και είπε ότι η λήψη του Paxlovid όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το θετικό τεστ είναι επίσης κάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει το ευρύ κοινό και οι γιατροί που θεραπεύουν ασθενείς με SARS-Co-V-2.

Ο Φάουτσι επαίνεσε το Paxlovid ως “ένα αντιιικό φάρμακο που έχει μια πολύ καλή ικανότητα σχεδόν στο 90% να αποτρέπει τους ανθρώπους από το να χρειαστούν νοσηλεία και να προχωρήσουν σε σοβαρή ασθένεια”. 

Όπως συνέβη, εκείνη ακριβώς την ημέρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αύξανε τη διαθεσιμότητα του Paxlovid.

«Διπλασιάζουμε τον αριθμό των τοποθεσιών όπου έχουν διαθέσιμα πακέτα από 20.000 σε 40.000. Μόλις σήμερα ανακοινώσαμε ότι ανοίγουν οι πρώτοι από τις ομοσπονδιακά υποστηριζόμενες τοποθεσίες δοκιμών και θεραπειών στο Ρόουντ Άιλαντ, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει η Μινεσότα, η Νέα Υόρκη και άλλες τοποθεσίες».

Τρεις ταμπλέτες Paxlovid, δύο φορές την ημέρα, δεν μου έδωσαν παρενέργειες, εκτός από μια αμυδρή μεταλλική γεύση. «Αποκλείει την αναπαραγωγή του ιού», είπε ο Φάουτσι. «Όταν μπλοκάρεις την αναπαραγωγή του ιού, ουσιαστικά παρεμβαίνεις στο είδος των επιπτώσεων που αντιμετωπίζεις – τα ρίγη, την κούραση, τον πονοκέφαλο, την αίσθηση ότι ήσουν πολύ κάτω από τον καιρό».

Τα περισσότερα περιστατικά Covid στις ΗΠΑ τώρα (τουλάχιστον 58%) συνδέονται με την παραλλαγή BA 2.1.2.1 του SARS-Co-V-2. Αυτή η μετάλλαξη, είπε ο Φάουτσι, απηχώντας τον δικό μου γιατρό, είναι περισσότερο ένας ιός του ανώτερου αναπνευστικού. Η πλειονότητα της προστασίας που παρέχεται από τα εμβόλια και τα ενισχυτικά σχετίζεται με ασθένειες του κατώτερου αναπνευστικού.

«Το μόνο πράγμα που έχει κρατήσει ισχυρό είναι η προστασία από συστηματικές ασθένειες, ιδιαίτερα πνευμονική νόσο», είπε ο Φάουτσι. «Ωστόσο, ο ανώτερος αεραγωγός έχει γίνει ευάλωτος στόχος».

Ως εκ τούτου, ο Φάουτσι επανέλαβε την τρέχουσα συμβουλή του CDC σχετικά με τη χρήση μάσκας σε μέρη όπου «έχετε έξαρση περιστατικών», δηλαδή να τις φοράτε σε εσωτερικούς χώρους ενώ βρίσκεστε σε μεγάλες ομάδες.

Ρωτήθηκε ο Φάουτσι αν η χώρα βιώνει το πέμπτο κύμα Covid. 

«Σίγουρα έχουμε έναν αριθμό περιστατικών που έχουν αυξηθεί», είπε ο Φάουτσι, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να έχουν υποχωρήσει από το τρομακτικό μέγιστο των 900.000 περιστατικών την ημέρα, μαζί με δεκάδες χιλιάδες νοσηλεία και 3.000 θανάτους. «Ο ημερήσιος μέσος όρος είναι τώρα πάνω από 100.000 ημερησίως. Θα έπρεπε να το αποκαλούμε κύμα; Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Νομίζω ότι είναι λίγο σημασιολογικό. Νομίζω ότι πρέπει να πούμε πως βλέπουμε μια αύξηση της μόλυνσης. Αυτά είναι τα αποθαρρυντικά νέα».

Αλλά ο Φάουτσι έδειξε επίσης πολλά υποσχόμενα σημάδια. «Τα κάπως ενθαρρυντικά νέα είναι ότι τα μέρη της χώρας που είχαν αυξήσεις νωρίτερα αρχίζουν να σταθεροποιούνται και να πέφτουν. Αυτή είναι η πόλη της Νέας Υόρκης ιδιαίτερα. Αυτή είναι η περιοχή του Σικάγου. Αυτή είναι η περιοχή της Ουάσιγκτον, DC».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, ένα μη εμβολιασμένο άτομο έχει 68 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει από Covid σε σχέση με ένα εμβολιασμένο άτομο.

«Αν κοιτάξετε τις νοσηλείες μεταξύ ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί σε σύγκριση με τις νοσηλείες και τους θανάτους μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί και ενισχυθεί, οι καμπύλες χωρίζονται σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Φάουτσι.

«Η πιθανότητα να έρθετε σε μπελάδες είναι πολλαπλάσια αν δεν είστε εμβολιασμένοι σε σύγκριση με τον εμβολιασμένο». Υπενθύμισα στον Φάουτσι ότι είχα ενισχυθεί (το δεύτερο) στις 9 Μαΐου και παρ’ όλα αυτά βγήκα θετικός μέσα σε δύο εβδομάδες.

Τα εμβόλια δεν είναι απαραίτητα προσανατολισμένα στο να σας δώσουν αποστειρωμένη ανοσία ή να αποτρέψουν ακόμη και την παραμικρή μόλυνση», είπε ο Φάουτσι. «Αυτό είναι το θέμα. Ο κύριος σκοπός είναι να σας αποτρέψει από το να αρρωστήσετε. Να σας αποτρέψει από το να βρεθείτε στο νοσοκομείο. Να σας αποτρέψει από το να πεθάνετε.

Επομένως, δεν θέλω να κάνω καμία πρόβλεψη για το τι μπορεί να είχε συμβεί, αλλά είναι απολύτως κατανοητό ότι, δεδομένου του ότι είχατε κάποια σημαντικά συμπτώματα, παρόλο που είχατε εμβολιαστεί, θα μπορούσατε να είχατε αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα αν δεν είχατε εμβολιαστεί».

Ο Φάουτσι ανέφερε το τραχύ πολιτικό κλίμα όταν τον ρώτησα εάν ήταν φρόνιμο, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι, οι ασφαλιστές να αυξήσουν τα ασφάλιστρα για όσους επέλεξαν να μη λάβουν εμβόλια κατά του Covid, όπως ήδη γίνεται με τα ασφάλιστρα για όσους καπνίζουν.

«Προτιμώ να μην το κάνω», είπε ο Φάουτσι, «γιατί χωρίς να φταίτε εσείς, οι άνθρωποι που λένε ακατάλληλα και λανθασμένα ότι καταπατώ την ελευθερία κάποιου θα πηδήξουν από πάνω τους, κι αυτό απλώς θα τους δώσει μερικά πόδια σε κάτι που είναι, αποσπώντας την προσοχή από αυτό που πραγματικά θέλουμε, που είναι να εμβολιαστούν οι άνθρωποι».

Υπό αυτό το πρίσμα, ρώτησα τον Φάουτσι εάν θα παρέμενε στη θέση του στον Λευκό Οίκο σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικανοί πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στις ενδιάμεσες εκλογές. Αρκετοί Ρεπουμπλικανοί πρότειναν ότι θα ερευνούσαν τις ενέργειες του Φάουτσι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Δεν ξέρω», είπε ο Φάουτσι. «Δεν το έχω σκεφτεί αυτό. Αυτή τη στιγμή εστιάζω στο να μας βγάλω πέρα ​​από αυτή την αύξηση στην οποία βρισκόμαστε τώρα. Αυτό είναι που ανησυχώ όταν πάω να είμαι το βράδυ. Δεν ανησυχώ για το τι θα κάνω έξι μήνες από τώρα».

Ρώτησα αν φοβόταν τις έρευνες των Ρεπουμπλικανών ή τα αιτήματα για έγγραφα. «Απολύτως καθόλου», είπε ο Φάουτσι. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβηθώ. Είμαι ανοιχτό βιβλίο».

Πηγή: Του Major Garrett / cbsnews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης