Ανταπόκριση από Στρασβούργο – Νικος Ρουσσης

Στην ανάγκη μελλοντικών μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ, αναφέρεται ενημερωτικό σημείωμα των Think Tanks της Ευρωβουλής, που διανεμήθηκε σε επιλεγμένους παραλήπτες και στο οποίο τονίζεται ότι, αρκετές ταυτόχρονες κρίσεις έχουν ασκήσει εκ νέου πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αναθεωρήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και τις οικονομικές πολιτικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αυξανόμενος προστατευτισμός παγκοσμίως, ο τεχνολογικός ανταγωνισμός με την Κίνα και τις ΗΠΑ, τα προβλήματα με το κράτος δικαίου σε ορισμένα κράτη μέλη, τα θέματα μετά την πανδημία και τα δεινά της μετανάστευσης θέτουν πολλές προκλήσεις από την πολιτική πλευρά.

Στο οικονομικό μέτωπο, πολλοί οικονομολόγοι και πολιτικοί ζητούν δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, αναθεώρηση του ενεργειακού συστήματος και νέα κονδύλια της ΕΕ.

Αυτά τα κεφάλαια θα χρηματοδοτούσαν τη μετάβαση της ΕΕ προς μια πράσινη οικονομία και θα ενίσχυαν την ικανότητα του μπλοκ να αντιμετωπίζει εξωτερικούς κραδασμούς, όπως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν είναι η αύξηση του εύρους της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία από τα κράτη μέλη της ΕΕ στο Συμβούλιο, η δημιουργία πιο συνεκτικών ενώσεων για την ενέργεια και την υγεία, η βελτίωση των κανόνων για τον επιμερισμό του κόστους της μετανάστευσης και η τροποποίηση των πολιτικών διεύρυνσης.

Στον οικονομικό τομέα, οι συζητήσεις επικεντρώνονται στην αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων για τη ζώνη του ευρώ και την ευρύτερη ΕΕ, την έκδοση μεγαλύτερου χρέους της ΕΕ, την αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού από το εξωτερικό, την αύξηση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα και τις νέες βιομηχανικές πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων και υψηλών εταιρείες τεχνολογίας.

Αυτό το σημείωμα προσφέρει συνδέσμους με πρόσφατα σχόλια και εκθέσεις διεθνών δεξαμενών σκέψης για την ΕΕ και τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις. Προηγούμενες εργασίες σχετικά με την κατάσταση της Ένωσης μπορούν να βρεθούν σε μια πρόσφατη έκδοση του «What Think Tanks are Thinking».

Όλο το ενημερωτικό σημείωμα στ’ αγγλικά ΕΔΩ, μ’ ένα κλικ στο ΕΝ

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document/EPRS_BRI(2022)739232

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης