Εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανοί οπαδοί της ενότητας της Ισπανίας διαδηλώνουν σήμερα Κυριακή στους δρόμους της Βαρκελώνης, δύο ημέρες μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το καταλανικό κοινοβούλιο, η οποία σηματοδότησε μια πρωτοφανή ρήξη σε 40 χρόνια δημοκρατίας.

Οι κεντρικοί δρόμοι της Βαρκελώνης έχουν γεμίσει με δεκάδες χιλιάδες πολιτών, που έχουν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν ενάντια στην ανεξαρτησία της Καταλονίας από την Ισπανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διαδήλωση υπέρ της ενότητας οργανώθηκε την Κυριακή, από την Κοινωνία Πολιτών της Καταλονίας. Η ίδια οργάνωση είχε υποκινήσει μία παρόμοια μαζική πορεία στη Βαρκελώνη πριν από τρεις εβδομάδες, για την οποία η εκτίμηση της αστυνομίας ήταν πως συμμετείχαν περίπου 350.000 άνθρωποι. Οι διοργανωτές είχαν ισχυριστεί ότι ο αριθμός των συγκεντρωμένων ήταν πάνω από 900.000.

Οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την Κυριακή μία από τις εμβληματικές λεωφόρους της Βαρκελώνης, την Πασέιγκ ντε Γκράσια, η οποία γέμισε από ισπανικές σημαίες και όπου ακουγόταν το σύνθημα «Πουτζντεμόν, στη φυλακή», μια αναφορά στον αυτονομιστή Καταλανό ηγέτη, τον οποίο απέπεμψε την Παρασκευή η Μαδρίτη.

Η διαδήλωση συγκέντρωσε περίπου 300.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, 1,1 εκατομμύριο σύμφωνα με τους διοργανωτές. Πριν από λίγο οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η συμμετοχή έφτασε το ένα εκατομμύριο. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαδηλωτές κυματίζουν ισπανικές και καταλανικές σημαίες κατά τη διάρκεια πορείας στη Βαρκελώνη υπέρ της ενότητας την Κυριακή 29 Οκτωβρίου.

Η πορεία της Κυριακής έχει στόχο να υπερασπιστεί την ενότητα της Ισπανίας και να απορρίψει «την χωρίς προηγούμενο επίθεση στη δημοκρατία», όπως δηλώνουν οι διοργανωτές.

Ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης, ο Άλεξ Ράμος, χαρακτήρισε μια «μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας έκνομη και παράνομη» «τρέλα που μας οδήγησε στον γκρεμό». Είπε πως τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας εξασφάλισαν μόλις το 47% των ψήφων στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν το 2015.

Πολλοί κρατούν ισπανικές σημαίες αλλά και σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και πανό που καλούν σε «κοινή λογική για συνύπαρξη». 

«Votarem, votarem» (θα ψηφίσουμε) φώναζαν σήμερα οι διαδηλωτές, «κλέβοντας» το σύνθημα των αυτονομιστών που τάσσονταν υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

Η διαδήλωση είχε επίσης έναν αέρα προεκλογικής εκστρατείας, καθώς συμμετείχαν εκπρόσωποι των τριών κομμάτων που τάσσονται υπέρ της παραμονής της περιφέρειας στην Ισπανία: των Ciudadanos (φιλελεύθεροι), του καταλανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι, που στην Καταλονία συγκέντρωσε μόλις το 8,5% στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές.

Οι αυτονομιστές «ζουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, λίγο σουρεαλιστικό», δήλωσε η διαδηλώτρια Σίλβια Αλαρκόν, 35 ετών, κάτοικος Βαρκελώνης. Είπε πως είναι οργισμένη με τους αυτονομιστές που μιλούν εξ ονόματος όλων «ενώ δεν είναι καθόλου έτσι».

«Θα θυμώσω πολύ αν η Μαδρίτη δεν τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους, νομικά ή με άλλο τρόπο, εκείνοι είναι οι δικτάτορες, εκείνοι που έκαναν να περάσουν τα πράγματα με τη βία», δήλωσε ο Μιγκέλ Άνχελ Γκαρθία Αλκάλα, ένας 70χρονος συνταξιούχος.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το περιφερειακό κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από τη Μαδρίτη μετά από μία μυστική ψηφοφορία. Σχεδόν αμέσως η ισπανική κυβέρνηση επέβαλε το άρθρο 155 του Συντάγματος, ανακαλώντας τις εξουσίες των καταλανικών αρχών και ανακοίνωσε εκλογές για την 21η Δεκεμβρίου.

Οι αυτονομιστές διαθέτουν την πλειοψηφία στο καταλανικό κοινοβούλιο, με 72 σε σύνολο 135. Το βράδυ της Παρασκευής δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε ολόκληρη την Καταλονία γιόρτασαν τη γέννηση της «Δημοκρατίας της Καταλονίας».

Η ισπανική κυβέρνηση του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι είχε λάβει ήδη την εξουσιοδότηση από τη Γερουσία να ενεργοποιήσει το επίμαχο άρθρο, ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της περιφέρειας και να «αποκαταστήσει τη συνταγματική τάξη». Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία διορίστηκε υπεύθυνη για την Καταλονία. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης