Επιθέσεις εναντίον τρένων στις Η.Π.Α. φαίνεται πως σχεδίαζε εδώ και μερικούς μήνες η αλ Κάιντα για τη δέκατη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν. «Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έστειλε χθες ειδοποίηση στους ομοσπονδιακούς εταίρους του, στις ομόσπονδες Πολιτείες, ενημερώνοντας για σχέδιο επιθέσεων της αλ Κάιντα στο αμερικανικό σιδηροδρομικό δίκτυο» επεσήμανε ο Ματ Τσάντλερ, εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Τον Φεβρουάριο του 2010, η αλ Κάιντα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον τρένων στις Η.Π.Α., σε απροσδιόριστες περιοχές, την ημέρα της 10ης επετείου της 11ης Σεπτεμβρίου 2001» αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου. Σύμφωνα με μια πηγή, η πληροφορία αυτή προέρχεται από έγγραφα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και DVD που κατασχέθηκαν στη διάρκεια της αμερικανικής επιχείρησης στο Πακιστάν, στην οποία σκοτώθηκε ο Μπιν Λάντεν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην ειδοποίηση διευκρινίζεται πως μια τέτοια πληροφορία «είναι συχνά παραπλανητική ή ανακριβής, λόγω των γρήγορων εξελίξεων, και μπορεί να αλλάξει. Ενώ είναι σαφές πως υπήρχε ένα σχετικό επίπεδο οργάνωσης, δεν διαθέτουμε πρόσφατες πληροφορίες για συγκεκριμένο σχέδιο επίθεσης εναντίον μέσων μαζικής μεταφοράς και καμιά πληροφορία για πιθανούς τόπους ή στόχους» υπογραμμίζεται στο μήνυμα.

«Η αλ Κάιντα σκόπευε να προκαλέσει τον εκτροχιασμό τρένων, σαμποτάροντας τις σιδηροδρομικές γραμμές, ώστε να πέσουν σε μια κοιλάδα ή από μια γέφυρα» αναφέρει το υπουργείο. Η αλ Κάιντα, στα έγγραφα αυτά επεσήμαινε πως μια τέτοια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο μια φορά και ανέφερε πως τα νέας τεχνολογίας τρένα διαθέτουν ειδικό σύστημα φρένων, που σημαίνει ότι, ακόμα και αν εκτροχιάζονταν, δεν είναι απαραίτητο ότι θα ανατρέπονταν.

Ο Τσάντλερ, όμως, τόνισε πως το υπουργείο «δεν διαθέτει καμιά απολύτως πληροφορία για ενδεχόμενη απειλή εναντίον του αμερικανικού σιδηροδρομικού δικτύου». Από τη μεριά του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Μεταφορών, Τζον Πίστολ, δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου πως «δεν υπάρχει, αυτήν τη στιγμή, συγκεκριμένη απειλή για το δίκτυο των μέσων μαζικής μεταφοράς στις Η.Π.Α.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αξιωματούχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε πως τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοικία του Μπιν Λάντεν στο Αμποταμπάντ αποκαλύπτουν τη φιλοδοξία της οργάνωσης να πλήξει τις Η.Π.Α. με ευρείας κλίμακας επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις και σε σημαδιακές ημερομηνίες, όπως επέτειοι και εθνικές εορτές.

Άλλος αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, υπογράμμισε στους «New York Times» πως ο Οσάμα μπιν Λάντεν δεν ήταν απλώς η ηγετική φυσιογνωμία για τους υποστηρικτές της αλ Κάιντα σε όλον τον κόσμο. «Συνέχιζε να συνωμοτεί και να σχεδιάζει, να σκέφτεται πιθανούς στόχους και να επικοινωνεί τις ιδέες του σε ηγετικά στελέχη της οργάνωσης» υποστήριξε ο ίδιος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης