Φειδωλός στα σχόλιά του για τις εκλογές στην Ελλάδα είναι σήμερα Σάββατο, παραμονή των εκλογών, ο γερμανικός Τύπος, σε αντίθεση με τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αλλά και το δημοψήφισμα του Ιουλίου.

Σε άρθρο της η «Handelsblatt» διερωτάται πώς θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας την επομένη των εκλογών. Ξεκινώντας από τη χθεσινή ομιλία του στο Σύνταγμα, όπου είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι μια φωτοβολίδα που θα σβήσει» και ότι «ο λαός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ», η οικονομική εφημερίδα θέτει το ερώτημα: «Τι είναι στ’ αλήθεια ο ΣΥΡΙΖΑ; Ένα ανερχόμενο αστέρι ή ένας διάττων αστέρας;».
 
«Η απάντηση» συνεχίζει «δεν είναι απλή. Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι ένα χωνευτήρι κάτι περισσότερο από δώδεκα διαφορετικών πολιτικών συνιστωσών (…). H συμμαχία, που δεν ήταν εξαρχής πολιτικό κόμμα, κατέρρευσε όταν έπρεπε να έρθει σε επαφή με τη σκληρή πραγματικότητα αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο εξής, ύστερα και από την αποχώρηση των βουλευτών που ίδρυσαν τη Λαϊκή Ενότητα: «Θα μπορέσει ο υπόλοιπος ΣΥΡΙΖΑ να μείνει ενωμένος; Είναι η νυν διάλυση του κόμματος το πρώτο βήμα προς τη σταθεροποίηση και ίσως τη δημιουργία ενός νέου λαϊκού κόμματος στο μέλλον; Και αν ισχύει αυτό, ο ίδιος ο Τσίπρας από ταραξίας της Ευρώπης θα γίνει ένας ηγέτης; Είναι και αυτό μεταξύ άλλων το δίλημμα των εκλογών της Κυριακής».

Το παλιό και το νέο…

Σε σχόλιο της η «Νeue Presse» του Ανοβέρου σχολιάζει τη διαπάλη «παλιού και νέου» που μονοπώλησε την προεκλογική εκστρατεία των δύο μεγάλων κομμάτων. «Οι Έλληνες έχουν την εξής επιλογή: από τη μια πλευρά, ο παλιός νεποτισμός της διαφθοράς που θέλει να επανέλθει, κι από την άλλη ο νέος, που επαναστάτησε κατά της ΕΕ και ζητά ακόμη την ευκαιρία να μάθει. Παράλληλα η ακροδεξιά στέκεται έτοιμη στην πρώτη γραμμή. Αυτές οι εκλογές κρίνουν τα πάντα και τίποτα» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η «Osnabrücker Ζeitung» σημειώνει: «Η πτωχευμένη Ελλάδα καλείται και πάλι ύστερα από επτά μήνες στις κάλπες, ενώ επίκειται ο κίνδυνος να επέλθει αδιέξοδο μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς. (…) To πόσο λίγο όμως ενδιαφέρει αυτό το αδιέξοδο τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα έχει γίνει άλλωστε ήδη γνωστό: “Kαμία κυβέρνηση συνεργασίας με τη Δεξιά” ήταν τα λόγια του 41 ετών πρώην πρωθυπουργού. Ωστόσο η αξιοπιστία δεν είναι ίδιον της θορυβώδους Αριστεράς».

Πηγή: DW

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης