Ο ήπιος χειμώνας – χωρίς τις παρατεταμένες χιονοπτώσεις και το δριμύ ψύχος – που επικρατεί φέτος στη Σκανδιναβία φαίνεται πως φέρνει σε σύγχυση πολλά είδη ζωών, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκονται είτε σε χειμερία νάρκη, είτε να μεταναστεύουν σε θερμότερα κλίματα.

Όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, αυτή την στιγμή σε τρεις χώρες (σ.σ: Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία) επικρατούν θερμοκρασίες τεσσάρων βαθμών Κελσίου πάνω από τον φυσιολογικό μέσο όρο της εποχής κι αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο σε πολλά είδη της τοπικής πανίδας και χλωρίδας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά πρώτον, οι χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες αναγκάζουν τις αρκούδες να ξυπνάνε νωρίτερα από την χειμερία νάρκη τους, «κάτι το οποίο δεν είναι απαραίτητα κακό για τις αρκούδες, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο», όπως σημειώνει ο καθηγητής, Γιον Σβένσον, του Πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής της Νορβηγίας.

Επίσης, αυτό που παρατήρησαν οι γεωπόνοι είναι το ότι, λόγω του ήπιου χειμώνα, άνθισαν πολύ νωρίτερα κάποια συγκεκριμένα είδη φυτών και λουλουδιών, όπως οι κρόκοι, οι μαργαρίτες, τα αγριοραδίκια και οι ασφόδελοι. «Βλέπουμε λουλούδια όπως οι υάκινθοι να ανθίζουν τώρα, ενώ θα έπρεπε να περιμένουμε γι’ αυτό μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Ωστόσο, ο θερμότερος χειμώνας σημαίνει πως θα έχουμε αύξηση στη παρουσία επιβλαβών μικροοργανισμών που αναπτύσσονται σε πιο ήπιες θερμοκρασίες», συμπληρώνει η Νίνα Γιένσεν, επικεφαλής της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Νορβηγίας.

Τέλος, ο ήπιος σκανδιναβικός χειμώνας «μπερδεύει» και την ζωή πολλών αποδημητικών πτηνών, καθυστερώντας την μετανάστευση τους σε θερμότερα κλίματα, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η εμφάνιση σπάνιων – για την συγκεκριμένη εποχή – εντόμων, όπως τα κουνούπια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα τελευταία 30 χρόνια που εργάζομαι έχουμε παρατηρήσει μείωση σε ποσοστό 80-90% του πληθυσμού των πεταλούδων. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει την ύπαρξη κουνουπιών και τσιμπουριών σε χειμερινούς μήνες, πράγμα ανήκουστο μέχρι σήμερα», καταλήγει ο Νορβηγός φωτογράφος της άγριας ζωής, Παλ Χέρμανσεν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης