Για μία επίσκεψη με συμβολικό κυρίως χαρακτήρα, που όμως έστειλε πολλά και σημαντικά μηνύματα, κάνει λόγο ο γερμανικός Τύπος, παραθέτοντας στα πρωτοσέλιδά του φωτογραφίες από τη χθεσινή συνάντηση Μέρκελ – Σαμαρά στην Αθήνα.

Η «Süddeutsche Zeitung» επισημαίνει στον πρωτοσέλιδο τίτλο της ότι: «Η Μέρκελ δίνει θάρρος στους Έλληνες» και σημειώνει: «Η καγκελάριος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας, λέγοντας ότι οι θυσίες που ζητάμε από τη χώρα είναι μεγάλες, αλλά ο δύσκολος δρόμος αξίζει τον κόπο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους». Σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας διαβάζουμε ότι: «κανείς δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Οι πιστωτές είναι εκβιάσιμοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» κυκλοφορεί με τίτλο «Η Μέρκελ ενθαρρύνει τους Έλληνες», σημειώνοντας στον υπότιτλό της: «Διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Το Eurogroup αυξάνει την πίεση προς την Ελλάδα».

Στο πρωτοσέλιδο σχόλιο της «FAZ» επισημαίνεται: «Τέτοια υποδοχή δεν έχει ξαναγίνει στην καγκελάριο Μέρκελ: με στρατιωτικές τιμές και με σημαίες με τη σβάστικα… Από τη στιγμή που η έκθεση της τρόικας δεν είναι ακόμα έτοιμη, η συνάντηση περιορίστηκε σε ευγενικές χειρονομίες, αναγνώριση και προθέσεις… Οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης θα πρέπει να κάνουν τους Ευρωπαίους να σκεφθούν. Δείχνουν πόσο εύκολα η Ευρώπη μπορεί να επιστρέψει σε προκαταλήψεις, στερεότυπα και παλιά ανακλαστικά, αν απουσιάσει το λιπαντικό που κρατά τη μηχανή της ευρωπαϊκής ενοποίησης σε λειτουργία: η ευημερία για όλους. Οι Έλληνες ζουν χειρότερα από ό,τι οι πολίτες στις περισσότερες πιστώτριες χώρες. Και εκεί όμως ακούγεται όλο και δυνατότερα το ερώτημα για ποιο λόγο επιδεικνύεται αλληλεγγύη δισεκατομμυρίων, όταν αυτή ανταποδίδεται με βρισιές και προσβολές».

Το Spiegel Online γράφει: «Επίσκεψη Μέρκελ: Ευγενικές χειρονομίες στου Μαξίμου» και σημειώνει: «Χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους, διαδηλωτές πέταγαν μολότοφ και κεκλεισμένων των θυρών Μέρκελ και Σαμαράς αντάλλαζαν ευγένειες. Η επίσκεψη είχε ως στόχο να υπογραμμιστούν οι δεσμοί των δύο χωρών. Η συνάντηση ήταν περισσότερο συμβολική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιοδικό «Focus» μάλιστα, το οποίο θυμίζουμε ότι είχε γνωστό στην Ελλάδα όταν δημοσίευσε σε πρωτοσέλιδό του την Αφροδίτη της Μήλου να χειρονομεί, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο με τίτλο «Αγαπητοί Έλληνες, η Άνγκελα Μέρκελ δεν αξίζει το μίσος σας» όχι μόνο στα Γερμανικά, αλλά και στα Ελληνικά. Σε ένα απόσπασμα παρατηρεί: «Το ζητούμενο δεν είναι να δίνει ο ισχυρός στον αδύναμο εντολές. Δεν πρόκειται για υπαγορεύσεις. Το ζήτημα είναι να εξασφαλιστεί η επιβίωση της πανέμορφης χώρας σας. Να ενισχυθεί και πάλι η Ευρώπη και να μπορεί να σταθεί η ήπειρός μας στον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

Πηγή: Deutsche Welle

Επιμέλεια: Φλώρα Πέτση

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης