Καθώς η προσοχή και της Τουρκίας βρίσκεται στον αγώνα με την πανδημία του κορωνοϊού, η σύλληψη του Μαρξ 17 του αζερο-τουρκικού δισεκατομμυριούχου Mubariz Mansimov Gurbanoglu απέτυχε να τραβήξει την προσοχή που της αξίζει.

 Ο Gurbanoglu συνελήφθη –όπως έχει διαρρεύσει- με τρομοκρατικές κατηγορίες, μέρος των οποίων ισχυρίζονται ότι αποτελεί πλέγμα συμπαιγνίας μεταξύ παγκόσμιων ενεργειακών γιγάντων και Τούρκων εισαγγελέων.
Ο Γκουρμπανόγκλου, 52 ετών, ήταν πρώην σύμμαχος και εθεωρείτο επιχειρηματικός εταίρος της οικογένειας του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχε επίσης κατηγορηθεί ότι ενεργεί εξ ονόματος του Σουνίτη κληρικού Fethullah Gulen.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Gurbanoglu, που κατέχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους πετρελαιοφόρων παγκοσμίως, κρατείται στη φυλακή Silivri της Κωνσταντινούπολης και δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί η νέα κατηγορία εναντίον του.

Αυτό που είναι ασυνήθιστο για την περίπτωση του Gurbanoglu είναι ότι διερευνήθηκαν και εκκαθαρίστηκαν πιθανές διασυνδέσεις με τον Gulen πέρυσι.

Οι εισαγγελείς εξέδωσαν απόφαση τον Μαϊο του 2019 ότι δεν μπορούσαν να βρουν στοιχεία που να τον συνδέουν με το δίκτυο του Γκιουλέν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιατί ο Gurbanoglu φυλακίστηκε πάλι; Η απάντηση, σύμφωνα με τον Gurbanoglu, είναι σαφής: Τα χρήματα. Ο Γκουρμπανόγλου κατηγόρησε για τη δυστυχία του τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Lukoil και την κρατική πετρελαϊκή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν,    σε επιστολή του 2 Φεβρουαρίου, που απευθύνθηκε στον Ερντογάν όταν πληροφορήθηκε για τη νέα έρευνα.

Το πρόσωπο που βρίσκεται πόσω από αυτές τις προσπάθειες, ήταν ο Πρόεδρος της SOCAR Rovnag Abdullayev, δήλωσε ο Gurbanoglu.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης