Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Λουίς Μορένο – Οκάμπο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητήσει την επιβολή ποινής κοντά στη μέγιστη προβλεπόμενη κατά του πρώην πολέμαρχου του Κονγκό, Τόμας Λουμπάνγκα.

«Θα ζητήσουμε μία ποινή που θα πλησιάζει τη μέγιστη» δήλωσε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Χάγη. «Εάν ζητήσουμε ένα έτος για κάθε παιδί, θα ξεπεράσουμε τα τριάντα χρόνια που προβλέπονται από το Καταστατικό της Ρώμης» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τόμας Λουμπάνγκα, 51 ετών, κρίθηκε χθες ένοχος από το διεθνές δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και για την εκμετάλλευση παιδιών ως στρατιωτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Ιτούρι.

Οι δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο εξέδωσε χθες την πρώτη απόφαση στην ιστορία του, θα ορίσουν αργότερα την ποινή του Τόμας Λουμπάνγκα, ο οποίος κρατείται στη Χάγη από το 2006.

Η δίκη του, η πρώτη η οποία διεξήχθη στο ΔΠΔ, άρχισε στις 26 Ιανουαρίου του 2009 και ολοκληρώθηκε στις 26 Αυγούστου του 2011. Ο ιδρυτής της Ένωσης Πατριωτών του Κονγκό και πρώην διοικητής των Πατριωτικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό, της στρατιωτικής πτέρυγας της Ένωσης, δήλωσε αθώος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πολεμικές συγκρούσεις και οι βιαιότητες μεταξύ των ένοπλων οργανώσεων για τον έλεγχο των χρυσωρυχείων της χώρας και άλλων πηγών φυσικών πόρων στην περιοχή του βορειοανατολικού Κονγκό, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 60.000 ανθρώπων από το 1999, σύμφωνα με τα στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Διαβάστε επίσης: Ένοχο έκρινε τον Λουμπάνγκα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Επιμέλεια: Πέτρος Σιδερέας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης