Φουντώνουν τα σενάρια στον τουρκικό τύπο σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για την Αγία Σοφία. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων και Διεθνών Κοινωνικών Μέσων (USMED), Μεχμέτ Αρντίτς, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι το ΣτΕ προσανατολίζεται στο να ακυρώσει το διάταγμα του 1934 που καθιστούσε την Αγία Σοφία τζαμί και ότι το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο θα εκδώσει απόφαση υπέρ της μετατροπής της σε τζαμί, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του sigmalive.com, Μαρία Ζαχαράκη. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε ομόφωνα την απόφαση της Αγίας Σοφίας με ημερομηνία 27.11.1934. Πρέπει να γίνει τζαμί. Η τελεία μπήκε. Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση», έγραψε.

Νωρίτερα, άλλος δημοσιογράφος της φιλο-κυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» με πηγές μέσα στο προεδρικό παλάτι, χωρίς να το αναφέρει ξεκάθαρα και επικαλούμενος πληροφορίες, ανέφερε ότι το ΣτΕ είναι προς την κατεύθυνση του να θεωρήσει άκυρη την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1934 (με την υπογραφή του Ατατούρκ) και να αποφασίσει ότι τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Οκάν Μουντερίσογλου διαβεβαιώνει πάντως ότι η απόφαση του ΣτΕ θα είναι ομόφωνη και ότι η απόφαση αυτή τη στιγμή είναι στη φάση της σύνταξής της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η απόφαση θα είναι πολύ συγκεκριμένη και θα εξαλείψει τις συζητήσεις ριζικά», αναφέρει.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος AKΡ, Νουμάν Κουρτουλμούς, εξέφρασε την ελπίδα η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τζαμί στις 15 Ιουλίου, επέτειος του αποτυχημένου πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

«Ελπίζω να ανοίξει πριν. Εάν με ρωτάτε, θα ήθελα να άνοιγε ακόμη και σήμερα. Τώρα είναι στα χέρια του ανώτατου δικαστηρίου. Ελπίζω η δικαιοσύνη να λάβει θετική απόφαση. Αναμένουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει ως τόπος λατρείας», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα πάντως με το Α Χαμπέρ, ως πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ φέρεται η Παρασκευή 10 Ιουλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης