Στη σημασία της εδραίωσης σχέσεων καλής γειτονίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (European Policy Centre) στις Βρυξέλλες με θέμα την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ο κ. Ντιμιτρόφ υπογράμμισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να αντικαταστήσει τον «ρηχό εθνικισμό» με έναν «εμπνευσμένο πατριωτισμό», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο έχει περισσότερες πιθανότητες να φέρει καλύτερα αποτελέσματα σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα.

«”Η ιστορία πρέπει να είναι δάσκαλος και όχι φυλακή”, όπως λέει ο Έλληνας ομόλογός μου Νίκος Κοτζιάς» σημείωσε ο κ. Ντιμιτρόφ σχολιάζοντας τις σχέσεις της χώρας του με τα γειτονικά κράτη -μέλη της ΕΕ, όπως είναι η Βουλγαρία και η Ελλάδα, ενώ σημείωσε πως στο παρελθόν δεν υπήρχε η «πολιτική βούληση» για την επίλυση των ζητημάτων. «Πρέπει και οι δύο πλευρές να είναι έτοιμες να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο στην επίλυση των προβλημάτων» σημείωσε, προσθέτοντας ότι καμία χώρα δε θα κερδίσει αν υπονομεύσει τον γείτονά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, ο ίδιος τόνισε πως είναι η ώρα για τα Σκόπια να «ωριμάσουν» και να «προσεγγίσουν τους γείτονές τους χωρίς τα συνήθη στερεότυπα και τις προκαταλήψεις». Ωστόσο, υπογράμμισε πως εάν υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει η ΕΕ να πάρει από την περίπτωση της ΠΓΔΜ είναι ότι δεν πρέπει μια «διαδικασία που βασίζεται στις μεταρρυθμίσεις» όπως είναι η ενταξιακή διαδικασία, να γίνεται «όμηρος» ενός «πολιτικού ζητήματος». Συμπλήρωσε, δε, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική δεν πρέπει να αποδυναμώνεται για τις χώρες των Βαλκανίων, γιατί σε αυτήν την περίπτωση τα πράγματα μπορεί να χειροτερέψουν, δηλώνοντας παράλληλα την πρόθεσή της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που αφορούν μεταξύ άλλων το κράτος δικαίου, τη δημόσια διοίκηση, την ανεξαρτησία των θεσμών και την ελευθερία του Τύπου.

Αναφορικά με το δημοψήφισμα για την ονομασία το οποίο ήταν στο επίκεντρο της προεκλογικής καμπάνιας, ανέφερε ότι «βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό» και πως πρώτα πρέπει να δουλέψει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει την αναγκαία στήριξη τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και την αρνητική στάση της ελληνικής κοινής γνώμης, σημείωσε ότι ο ίδιος γνωρίζει από πρώτο χέρι το θέμα καθώς διετέλεσε διαπραγματευτής για μια πενταετία μεταξύ 2003 και 2008. «Δεν είναι ότι δεν γνωρίζω τις δυσκολίες, αλλά εάν θέλουμε να προχωρήσουμε, τότε πρέπει να πιστέψουμε. Και να εδραιώσουμε την εμπιστοσύνη, κάτι που κάνουμε τώρα με την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης» δήλωσε ο κ. Ντιμιτρόφ, προσθέτοντας ότι πρέπει να συζητηθεί ανοιχτά το εν λόγω ζήτημα με τους πολίτες.

«Δεν βλέπω γιατί οι Έλληνες πολίτες να έχουν συμφέρον από έναν αποτυχημένο γείτονα» επισήμανε, ενώ σε ερώτηση αναφορικά με τα μνημεία στην ΠΓΔΜ, σημείωσε ότι είναι «σημαντικό» να μην υπάρξουν νέες αφορμές για «ενοχλήσεις», αλλά αντίθετα θα βοηθούσε να «λιγοστέψουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης