Ο Δήμος Κωνσταντινούπολης προμήνυμα για το μέλλον του Ερντογάν

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014, 10:34
Ο Δήμος Κωνσταντινούπολης προμήνυμα για το μέλλον του Ερντογάν
Η σταδιακή αποκαθήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από το πολιτικό σκηνικό της Τουρκίας θα γίνει διαμέσου του Δήμου Κωνσταντινούπολης, ισχυρίζονται σε σχετικό τους άρθρο οι «New York Times».

«Μπορεί η πρωτεύουσα της χώρας να είναι η Άγκυρα, αλλά η καρδιά της πολιτικής ζωής στην Τουρκία χτυπάει στην Κωνσταντινούπολη» γράφει η αμερικανική εφημερίδα, προσθέτοντας πως «ο Ερντογάν δίνει μια κρίσιμη μάχη για την πολιτική του επιβίωση, αρχής γενόμενης από τις δημοτικές εκλογές που θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο».

«Η Κωνσταντινούπολη είναι το κλειδί για την εξουσία στην Τουρκία» επισημαίνει ο Σονέρ Τσαγκαπτάι, διευθυντής του Τούρκικου Ερευνητικού Προγράμματος στο Ινστιτούτο της Ουάσινγκτον για την Πολιτική στην Εγγύς Ανατολής. Η εφημερίδα θεωρεί πως η αντιπολίτευση έχει εναποθέσει πολλές ελπίδες για την πολιτική αποκαθήλωση του Ερντογάν στον Μουσταφά Σαριγκιούλ, τον υποψήφιο του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) για τον Δήμο της Κωνσταντινούπολης. Φυσικά, ο αντίπαλος του Σαριγκιούλ στις επερχόμενες εκλογές δεν είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά ο νυν δήμαρχος της πόλης και υποψήφιος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Καντίρ Τόπμπας. «Δυστυχώς, την Κωνσταντινούπολη δεν την κυβερνάει ο Τόπμπας, αλλά ο ίδιος ο Ερντογάν. Αν κερδίσω, ο δήμος θα κυβερνάται πια από τους ίδιους τους κατοίκους του κι όχι από την Άγκυρα» δηλώνει ο Σαριγκιούλ.

Σε τελευταία δημοσκόπηση για τις δημοτικές εκλογές, προηγείται ο Τόπμπας με ποσοστό 52,5% και ακολουθεί ο Σαριγκιούλ, με 34,7%. Ωστόσο, άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Σαριγκιούλ πλέον είναι ο τρίτος πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα μετά τον Ερντογάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Θυμίζουμε πως ο Ερντογάν, πριν γίνει πρωθυπουργός της Τουρκίας το 2003, είχε εκλεγεί δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης το 1994, ως υποψήφιος του Κόμματος Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακάν. Αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση του όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο απαγόρευσε το Κόμμα Ευημερίας το 1998. Ως δήμαρχος, ο Ερντογάν θεωρήθηκε επιτυχημένος όσον αφορά τη βελτίωση των υπηρεσιών καθώς και την περισσότερη καθαριότητα στην πόλη, αλλά ταυτόχρονα κατηγορήθηκε πως γέμισε την Κωνσταντινούπολη με τεράστια εμπορικά κέντρα και malls, διαστρεβλώνοντας τον οικιστικό της χαρακτήρα.

Αποκορύφωμα της άναρχης αυτής πολεοδομικής «άποψης» του Ερντογάν -και των ισλαμιστών μεγαλοκατασκευαστων που τον στηρίζουν για να παίρνουν τις δουλειές- υπήρξε η απόφαση του να χτίσει ένα εμπορικό κέντρο στο πάρκο Γκεζί στη συνοικία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, μια απόφαση που συνάντησε τις αντιδράσεις χιλιάδων φοιτητών και απλού κόσμου, με αποτέλεσμα τις βίαιες ταραχές του περασμένου Ιουνίου.

Τελικά, στις αρχές Ιουλίου ο Ερντογάν υπαναχώρησε και το mall δεν θα ανεγερθεί.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014, 12:53