Μία ολοσέλιδη καταχώρηση με τον τίτλο «Τι συμβαίνει στην Τουρκία;» φιλοξενείται σήμερα στους New York Times, που έρχεται ως απάντηση στην τουρκική κυβέρνηση από το Κίνημα Δημοκρατίας του Γκεζί – από το όνομα του πάρκου όπου ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

«Ο τουρκικός λαός μίλησε, δεν θα μας συνθλίψουν», τονίζεται στη διαφήμιση που στοχεύει να εξηγήσει τους λόγους που οδήγησαν στις κινητοποιήσεις και να διατυπώσει τα αιτήματα του Κινήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατά τα δέκα χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία ο πρωθυπουργός Ερντογάν ζήσαμε τη συνεχή αποσάθρωση των πολιτικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας. Οι συλλήψεις πολλών δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και εκλεγμένων πολιτικών και οι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στα δικαιώματα των γυναικών και των μειονοτήτων, δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα δεν αντιμετωπίζει με σοβαρότητα τη δημοκρατία», σημειώνουν οι συγγραφείς του κειμένου, οι οποίοι δηλώνουν αλληλέγγυοι προς τους διαδηλωτές στην Τουρκία.

Στο κείμενο της καταχώρησης, ζητούν, μεταξύ άλλων, να σταματήσει η αστυνομική βία, να υπάρξει ελευθεροτυπία, «ανοιχτός δημοκρατικός διάλογος (…) και έρευνα για τις πρόσφατες καταχρήσεις της εξουσίας από την κυβέρνηση, που οδήγησαν στο θάνατο αθώων».

Η διαφήμιση υπογράφεται από το «Κίνημα Δημοκρατίας του Γκεζί» και πληρώθηκε μέσω εράνου που διενεργήθηκε στο Διαδίκτυο, που επέτρεψε να συγκεντρωθούν 102.000 δολάρια μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι έδωσαν χρήματα στον έρανο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μια νέα διαδήλωση αλληλεγγύης προς τους Τούρκους ακτιβιστές, αναμένεται να γίνει απόψε στη Νέα Υόρκη και οι οργανωτές αναμένουν ότι θα συμμετάσχουν σε αυτήν πολλές χιλιάδες άνθρωποι.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης